Najavljeno rješavanje javnog linijskog prijevoza putnika

08.03.2021.

Zagreb, 5. ožujka 20201. - Danas je održan sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture  (MMPI) u vezi javnog linijskog prijevoza putnika na županijskim i međužupanijskim linijama (do 100 km). Ministar Butković  i pomoćnik Madunić su predstavnicima  Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)  i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)  predstavili plan rješenja nastalog problema.

Podsjetimo, socijalni  partneri su se već ranije obratili i predsjedniku Vlade RH, uslijed dugotrajnog nerješavanja problema prijevoza putnika, frustrirani nedjelotvornošću i opstrukcijom u provedbi ključnih propisa (Zakona o prijevozu u cestovnom prometu iz 2018. i Pravilnika o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu iz 2019.). 

HUP i SSSH su pritom iskazali  ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije štete koja prijeti urušavanju cjelokupnog sustava javnog prijevoza putnika očekujući da predsjednik Vlade RH svojim djelovanjem premosti nedostatak međusobne koordinacije tijela državne uprave, zbog čijeg izostanka socijalni partneri dosad nisu uspjeli riješiti problem.

Ministar Butković je danas najavio  konkretne  poteze koje će MMPI i Vlada RH poduzeti kao i rokove provedbe. Konkretno, sufinanciranje javnog linijskog prijevoza putnika na županijskim i međužupanijskim linijama do 100 km  će se ugraditi u Zakon o prijevozu u cestovnom prometu u postupku izmjena i dopuna. Izmjene Zakona će, sukladno dogovoru s predsjednikom Hrvatskog sabora, biti upućene u hitnu proceduru kako bi se usvojile do kraja ožujka o.g. što bi omogućilo prebacivanje proračunskih sredstava na županije i Grad Zagreb. Ministar je prihvatio prijedlog socijalnih partnera da što prije uputi službenu informaciju i županijama koje će temeljem toga moći krenuti u pripremu ugovora s prijevoznicima, a svakako prije lokalnih izbora.

Socijalni partneri, poučeni dosadašnjom praksom, izrazili su određene rezerve posebno u odnosu na najavljene rokove rješavanja problema. No, ako i ovaj posljednji pokušaj rješavanja problema bude opstruiran od strane javnih vlasti,  a vodeći računa o kumuliranom nezadovoljstvu radnika koji rade pod punim opterećenjem, u otežanim uvjetima zbog pandemije te uz minimalne plaće, industrijske akcije nisu isključene.

vrh stranice
vrh stranice