Na prvom susretu uživo nakon početka pandemije, Izvršni odbor HUP-a Podružnice Dalmacija o neizvjesnoj poslovnoj jeseni

10.07.2020.

Nakon dužeg razdoblja virtualnih i telekonferencijskih sjednica, članovi Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija susreli su se na sjednici održanoj 9. srpnja 2020., u splitskom hotelu Mondo. Na sjednici je raspravljano o nekoliko aktualnih tema, situaciji u gospodarstvu, novim izbornim procesima pokrenutim u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te o, za poduzetnike, najvažnijoj temi - što nas očekuje na jesen?

 

Predsjednik Izvršnog odbora Zdravko Plazonić je ukratko je izvijestio članove Izvršnog odbora o procedurama izbora za članove najvažnijih tijela u HUP-u te predstojećim sjednicama Vijeća članova i Skupštinom HUP-a.  Komentar oko kojeg su se svi složili je da je potrebno biti glasniji i odlučniji u traženju svojih zahtijeva. Potrebno je osvježiti pristup medijima i biti još prisutniji u javnosti, a svakako bi trebalo više koristiti i društvene mreže.  Stvara se utisak da HUP nije medijski dovoljno kapitalizirao svoj  rad i komunikaciju sa članstvom i Vladom za vrijeme epidemije.

Nakon kraćeg osvrta o ishodima izbora, najviše se govorilo o tome što nas čeka u budućnosti. Cijeli svijet je zahvaćen krizom, sve se trese, a krhka hrvatska ekonomija je u velikoj opasnosti. Stečajevi se nižu, a poduzetnici su nemoćni spriječiti predstečajeve zbog zakonskih odredbi. U vrlo živoj raspravi, članovi Izvršnog odbora najviše su govorili o neizvjesnosti nadolazeće poslovne jeseni. Poslodavci  ne znaju kako planirati poslovanje ni u najkraćem periodu jer ni ne znaju kakvo će biti poslovno okruženje. Svi govore o europskim novcima i fondovima, puno toga je i najavljeno, ali nitko ne zna način na koji država planira pomoći poduzetnicima. Kome će ići pomoć? Kakvi će biti kriteriji? Na koji način će država plasirati pomoć? Preko zajmova ili fondova? Mjera? Ukratko, najgora je neizvjesnost. Zato ova podružnica očekuje od Vlade brzo djelovanje. Raspisivanje natječaja, utvrđivanje kriterija te sve informacije koje su potrebne poduzetnicima kako bi spasili firme, a tim i hrvatsku ekonomiju.

vrh stranice
vrh stranice