Na 22. godišnjoj konferenciji europske Udruge proizvođača generičkih lijekova sudjelovale i članice HUP-UPL-a

13.06.2016.

8. lipnja 2016. - U organizaciji Europske udruge proizvođača generičkih lijekova (Medicines for Europe – prijašnje EGA) te Udruge IGBA (International Generic and Biosimilar Medicines Association) održana je u Dubrovniku 22. godišnja konferencija proizvođača generičkih i biosličnih lijekova pod nazivom „The global value of generic, biosimilar and value added medicines„ uz pokroviteljstvo HUP-ovih članica Pliva d.d., JGL d.d. , Sandoz d.d. te IN2trace grupe.
Konferencija je bila namijenjena proizvođačima generičkih i biosličnih lijekova te predstavnicima regulatornih tijela. U sklopu konferencije održana je i radionica za zemlje regije Srednjoistočne Europe u kojoj su sudjelovali Milka Kosanović, dipl.iur., direktorica odnosa s članstvom HUP-a i direktorica HUP- Udruga proizvođača lijekova, direktorica Udruge; Jacek Glinka, predsjednik, Medicines for Europe; Nicolas Macchiavello, Head of Mature Markets, Sanofi Generics; Zoltán Kaló, profesor, ELTE University, Hungary Association; Igor Francetić, dr.sc., klinički farmakolog, Sveučilište u Zagrebu, Robert Ancuceanu, dr.sc., profesor, School of Pharmacy, Bukurešt i Daniel Bran, generalni menadžer, Rumunjska, Accord Healthcare.

Prezentacijom „Pharmaceutical industry – Strategic industry in Republic of Croatia“ gospođa Milka Kosanović, dipl.iur, direktorica odnosa s članstvom HUP-a i direktorica HUP- Udruge proizvođača lijekova istaknula je značaj domaće farmaceutske industrije te izazove s kojima se ta industrija suočava s obzirom da i dalje od strane struktura vlasti nije dovoljno prepoznata kao strateška. U posljednjih 10 godina prosječno trajanje života u Hrvatskoj produžava se za 2-4 mjeseca godišnje, što je u skladu s prosjekom EU. No za razliku od ostalih EU zemalja Hrvatska ima i dodatne probleme - poput produženih rokova plaćanja, velikih neporeznih nameta i dr. Radi svega je potrebno ne samo deklaratorno nego stvarno shvati kao stratešku i omogućiti oslobađanje njenih punih potencijala, jer ona ima odgovor na potrebe i pacijenata i cijelog sustava, na održiv način.

HUP- Udruga proizvođača lijekova službeno je primljena u članstvo Medicines for Europe (prije EGA) u srijedu. Članice Medicines for Europe danas osiguravaju ključne lijekove na koje se europski bolesnici, zdravstveni radnici i zdravstveni sustavi oslanjaju u liječenju većine akutnih i kroničnih bolesti pokrivajući širok spektar bolesti, od kardiovaskularnih do dijabetesa i raka. Veća dostupnost najučinkovitijih terapija osigurava boljitak i duži život milijunima pacijenata, dok se istodobno smanjuju socijalne nejednakosti u sustavima zdravstva.

Na konferenciji je zaključeno kako je u svim zemljama članicama EU potrebno povećati udio generičkih lijekova te omogućiti njihovu veću dostupnost pacijentima. Ovo se posebno odnosi na Hrvatsku u kojoj u financijskom dijelu udio potrošnje na generičke lijekove čini svega 26% ukupne potrošnje na lijekove. Obzirom da sve više lijekova gubi patentnu zaštitu, prednosti i vrijednosti generičkih lijekova postale su jasnije kako pacijentima tako i zdravstvenim djelatnicima, te se udio generičkih lijekova iz godine u godinu u svijetu značajno povećava. Ističući značaj generičkih lijekova gđa. Kosanović je poručila: "Veća dostupnost najučinkovitijih terapija osigurava boljitak i duži život
milijunima pacijenata, dok se istodobno smanjuju socijalne nejednakosti u sustavima zdravstva. Generički lijekovi ključni su za održivost zdravstvenih sustava u cijeloj EU pa i svijetu, obzirom da omogućavaju najmodernije terapije većem broju pacijenata na koje se europski bolesnici, zdravstveni radnici i zdravstveni sustavi oslanjaju u liječenju većine akutnih i kroničnih bolesti pokrivajući širok spektar bolesti, od kardiovaskularnih do dijabetesa i raka. I to je svojevrsni globalni 'new deal'.“

HUP - Udruga proizvođača lijekova okuplja osam članica: Plivu, Belupo, JGL, Krku, Hospiru, PharmaS, Farmal te IMZV (u mirovanju) te dva pridružena člana Alvogen i UPGL koje zajedno čine gotovo 100% domaće proizvodnje lijekova. Njena snaga se očituje u činjenici da hrvatska farmaceutska industrija zapošljava 4.600, većinom visokoobrazovnih djelatnika, a u lancu s dobavljačima broj zaposlenika u domaćoj farmaceutskoj industriji penje se na 10.000. Članice HUP Udruge ostvaruju oko 5,2 milijardi kuna godišnjeg bruto prihoda i gotovo 5,5 posto prihoda ulaže u istraživanje i razvoj. 2016. godine, HUP – UPL je donio odluku o pristupanju u članstvo EGA-e (European Generic Medicines Association), najutjecajnije europske stručne udruge.

Photo courtesy: Medicines For Europe
vrh stranice
vrh stranice