Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno s projektnim partnerima svečano je predstavilo projekt „Pružanje savjetodavnih usluga malom i srednjem poduzetništvu - faza II“, SMEPASS II

06.05.2014.

Predstavljajući projekt, ministar poduzetništva i obrta, gospodin Gordan Maras, izjavio je da je cilj projekta očuvanje postojećih tržišta i osvajanje novih kroz pružanje besplatnih savjetodavnih usluga malim i srednjim poduzetnicima u području marketinga i razvoja proizvoda te upravljanja kvalitetom.
Ministar je istaknuo kako mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj često nisu u mogućnosti priuštiti si dobre savjetodavne usluge ili ih, s pravom ili ne, smatraju preskupima u usporedbi s koristima koje one donose. Osim toga, konzultantske tvrtke se uglavnom nalaze u velikim gradovima i nisu lako dostupne svim malim i srednjim poduzetnicima iz udaljenih područja. Članstvo u Europskoj uniji hrvatskom gospodarstvu otvara direktan pristup tržištu s više od pola milijarde stanovnika. Istaknuto je da tek 22% malih i srednjih poduzetnika izvozi te da u tom smislu postoji znatan prostor za rast. Upravo ovakav projekt poduzetnicima može pružiti mogućnosti da steknu nova znanja koja će iskoristiti u svom poslovanju. Također, samo u 2013. godini poduzetnicima je od strane Ministarstva poduzetništva i obrta dodijeljeno gotovo 140 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Uz ta sredstva u narednih sedam godina iz Strukturnih fondova na raspolaganju će godišnje biti gotovo 200 milijuna eura poticaja za malo i srednje poduzetništvo.

Voditelj projektnog tima, gospodin Stephen O'Mullane, naglasio je važnost sektora malog i srednjeg poduzetništva za hrvatsku ekonomiju. Napomenuo je kako je ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju povećao potrebu hrvatskih malih i srednjih poduzetnika da se što više orijentiraju na svoje marketinške strategije i procese u upravljanju kvalitetom proizvoda. Rekao je kako je Projekt SMEPASS II namijenjen upravo za ta dva područja aktivnosti malih i srednjih poduzetnika. Poduzetnici koji žele primiti direktnu pomoć od Projekta u području marketinga i razvoja proizvoda i upravljanja kvalitetom mogu se odmah prijaviti putem web stranice Projekta www.smepass2.eu

Kroz projekt je predviđeno da će najmanje 150 poduzetnika dobiti besplatne savjetodavne usluge te su ovom prilikom predstavljena 46 poduzetnika odabrana u okviru prvog poziva za iskaz interesa koji je završen u prosincu 2013. godine. Također, naglašeno je kako je drugi poziv za iskaz interesa poduzetnika za savjetodavne usluge objavljen 28. travnja 2014. godine te će biti otvoren do 23. svibnja 2014. godine.
Za sve ostale informacije i upite o aktivnostima Projekta molimo posjetite internetsku stranicu www.smepass2.eu ili nam se obratite putem e-maila: info@smepass2.eu ili na broj telefona +385 1 60 61 355.
vrh stranice
vrh stranice