Mini-konferencija: Znanost susreće gospodarstvo

06.05.2014.

06. svibnja 2014. Institut Ruđer Bošković uz potporu Ministarstva gospodarstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije organizirao je jednodnevnu mini-konferenciju: 'Znanost susreće gospodarstvo'. 

Predstavnici resornih ministarstava dali su pregled aktualnih politika i platformi koje su usmjerene na kvalitetan razvoj gospodarstva Hrvatske kroz snažniju suradnju znanosti i gospodarstva.Predstavljeni su uspješni projekti suradnje gospodarstva i znanosti koji se provode na IRB-u, Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Udruzi inovatora Hrvatske, Jadranskom Galenskom Laboratoriju, Ericsson Nikoli Tesli i Končaru. U ime Udruge inovatora Hrvatske izlagao je Zvonimir Viduka, vlasnik i direktor tvrtke Altpro i dopredsjednik HUP- Udruge elektroindustrije.

U zaključnom dijelu programa održana je panel diskusija na temu: 'Treba li hrvatskom gospodarstvu znanost?' u kojoj su sudjelovali dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a, Tomislav Radoš, savjetnik ministra gospodarstva, Ivan Mišetić, Atlantic grupa, Ignac Lovrek, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Teo Rakočević, Jadran Galenski Laboratorij, Darko Huljenić, Ericsson Nikola Tesla te Stjepan Car, Končar – Institut za elektrotehniku. Moderator panel diskusije bio je Saša Cvetojević, Insako.

Sudionici su zaključili kako bez kvalitetne fundamentalne znanosti nema ni inovacija niti novih tehnologija te je zato potreban balansiran pristup fundamentalnim i primijenjenim istraživanjima. U raspravi je istaknuto da je za suradnju industrije i znanosti potrebna promjena mentaliteta i prilagodba obrazovnoga sustava. Sa skupa je poslana poruka kako se znanstvenici ne smiju bojati poduzetnika koji pak moraju prestati percipirati znanost kao nešto neupotrebljivo.
vrh stranice
vrh stranice