Marina Pulišić ponovo na čelu HUP – UPL-a

07.04.2016.

Zagreb, 7. travnja 2016. Danas je u Zagrebu održana Skupština HUP – Udruge proizvođača lijekova, na kojoj je potvrđen novi jednogodišnji mandat dosadašnjoj predsjednici Izvršnog odbora Udruge Marini Pulišić, članici Upravnog odbora Jadran Galenskog Laboratorija iz Rijeke.
HUP - Udruga proizvođača lijekova okuplja osam domaćih tvrtki članica: Plivu, Belupo, JGL, Krku, Hospiru, PharmaS, Farmal te IMZV (u mirovanju) te dva pridružena člana Alvogen i UPGL koje zajedno čine gotovo 100% proizvodnje lijekova u Hrvatskoj. Usprkos izazovima s kojima se neprestano suočavaju na domaćem tržištu, poput produženih rokova plaćanja i stalnog pritiska na cijene svojih proizvoda, tvrtke članice HUP-UPL-a posluju odgovorno prema svojim partnerima i dobavljačima te redovito opskrbljuju pacijente s lijekovima.

Aktivnosti Udruge usmjerene su na poticanje i promociju tehnološkog i ekonomskog razvoja farmaceutske industrije u Republici Hrvatskoj, razvijanjem i stavljanjem u promet kvalitetnih, djelotvornih i sigurnih lijekova sa ciljem poboljšanja kvalitete zdravlja ljudi i kvalitete zdravstvene zaštite, općenito.

U proteklom razdoblju Udruga je poseban naglasak stavljala na aktivnosti usmjerene ka uspostavi učinkovite i hrvatskim uvjetima primjenjive politike lijekova, koja se unazad nekoliko godina vodila na način da se u cijelom sustavu, isključivo na samo jednom malom segmentu lijekova - lijekovima na recept i generičkim paralelama, pokušalo smanjiti rashode i ostvariti uštede, a što je rezultiralo nizom nepravilnosti ali neracionalnom potrošnjom javnog novca.

Nastavno na dosadašnje aktivnosti, HUP – UPL će i u narednom razdoblju nastaviti aktivnosti usmjerene ka rješavanju problema domaće industrije lijekova, njezino stvarno pozicioniranje kao strateške industrije u nacionalnom gospodarstvu i partnera zdravstvenom sustavu te utjecati na stvaranje povoljnijih uvjeta poslovanja na Hrvatskom tržištu.

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, gđa Pulišić ističe: „Naša očekivanja u narednom razdoblju su da će svi dionici i partneri u punom smislu prepoznati i konkretnim mjerama potvrditi važnost domaćih proizvođača lijekova na dobrobit pacijenata, društva i utjecaja na gospodarski razvoj države. Upravo je u tijeku rasprava o novom Pravilniku o mjerilima i načinu za određivanja cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja o cijenama na veliko, od kojeg očekujemo konačno uvođenje transparentnog i jasnog sustava usmjereno na dobrobit pacijenata, društva i industrije u cjelini.“

HUP - Udruga proizvođača lijekova okuplja osam članica: Plivu, Belupo, JGL, Krku, Hospiru, PharmaS, Farmal te IMZV (u mirovanju) te dva pridružena člana Alvogen i UPGL koje zajedno čine gotovo 100% domaće proizvodnje lijekova. Njena snaga se očituje u činjenici da hrvatska farmaceutska industrija zapošljava 4.600, većinom visokoobrazovnih djelatnika, a u lancu s dobavljačima broj zaposlenika u domaćoj farmaceutskoj industriji penje se na 10.000. Članice HUP Udruge ostvaruju oko 5,2 milijardi kuna godišnjeg bruto prihoda i gotovo 5,5 posto prihoda ulaže u istraživanje i razvoj. 2016. godine, HUP – UPL je donio odluku o pristupanju u članstvo EGA-e (European Generic Medicines Association), najutjecajnije europske stručne udruge.

MARINA PULIŠIĆ, mr. pharm., profesionalnu je karijeru započela 1983. godine u Ljekarni JADRAN u Rijeci na čijim je temeljima 1991. osnovan JADRAN – Galenski laboratorij (JGL). Sudjelovala je u svim etapama rasta i razvoja tvrtke, obavljajući cijeli spektar različitih poslova te je danas članica Upravnog odbora JGL d.d. Aktivni je i svesrdni promotor farmaceutske struke, ističući pritom brojne vrednote ovog interdisciplinarnog područja koje stručnjacima daje izvanrednu širinu i platformu za obavljanje i najodgovornijih poslova.
vrh stranice
vrh stranice