Leonardo da Vinci program partnerstva – TransVet projekt

09.11.2012.

Leonardo da Vinci projekt u sklopu programa cjeloživotnog učenja pod nazivom TransVet započeo je sastankom u španjolskom gradu Cartageni, na jugoistoku Španjolske. Tom prilikom sudionici projekta posjetili su školu koja se bavi obrazovanjem, ali i obučavanjem i prekvalifikacijom odraslih polaznika Carlos III.
Partneri iz Norveške, Češke, Škotske, Portugala i Hrvatske imali su priliku razgovarati o organizaciji prakse za učenike koji se školuju u ICT sektoru, za trgovce i administrativno osoblje. Praksa traje tri mjeseca tijekom školske godine, učenici nisu plaćeni za svoj rad, a do početka velike krize u Španjolskoj jako često su se zapošljavali u tvrtkama u kojima su i obavljali praksu. One su ih, znajući da će praksu obavljati relativno dugo, rado i primale, a to je i bio put selekcije budućih zaposlenika.

Dokumentacija vezana za praksu kreirana je na razini škole. Profesori-mentori imaju važnu ulogu u praktičnom radu, a isto tako i mentori u tvrtkama gdje obavljaju praksu. Iznenadila nas je fleksibilnost sustava, gdje sve odluke i dokumentacija ne dolaze „odozgo“. Osim mjesta na kojima učenici obavljaju praksu posjetili smo i mlade start-up tvrtke koje rade u Centru za razvoj inovacija, čija je glavna karakteristika kreativnost i tehnološka naprednost. Također, nude i usluge podjele zajedničkog ureda, gdje dvije ili tri tvrtke dijele ured, a troškove (struje, telekomunikacija) podmiruje Centar. Trenutna nezaposlenost mladih i Španjolskoj je visokih 50%, i tu su rekorderi s obzirom na brojke u Europskoj uniji.

Na web stranici www.transvet.eu moguće je pratiti razvoj projekta koji financira Agencija za mobilnost i europske programe (www.mobilnost.hr). Na sastanku su HUP predstavljale Jasminka Martinović i Tatjana Gračić.
vrh stranice
vrh stranice