Latvijska udruga poslodavaca u studijskom posjetu HUP-u

12.12.2019.

Predstavnici Latvijske udruge poslodavaca (LDDK) bili su u studijskom posjetu HUP-u u Zagrebu 9.-10 prosinca 2019. godine kako bi međusobno razmijenili iskustava u sektorskim kolektivnim pregovorima. Razgovaralo se na temu socijalnog dijaloga i uloge krovnih udruga poslodavaca u aktualnim gospodarskim kretanjima. Odljev radnika u razvijenije zemlje EU jednako je izražen u Latviji kao i u Hrvatskoj te su poslodavci suočeni s istim izazovima uslijed nedostatka radnika.

Postoje sličnosti  i na području sektorskog socijalnog dijaloga: mali broj granskih kolektivnih ugovora u realnom sektoru; pregovori u ugostiteljstvu, građevini, počeci u prometu i dr.

Stoga su tijekom sastanaka prezentirana iskustva granskih udruga HUP-a koje su aktivne u kolektivnim pregovorima sa sindikatima: Udruga ugostiteljstva i turizma, Udruga graditeljstva, Udruga trgovine te Udruga prometa HUP-a. Poseban naglasak pritom je dan sektorima ugostiteljstva i graditeljstva, koji su primjeri dobre prakse i imaju dugogodišnje važenje kolektivnih ugovora u RH, ali i čiji su predstavnici iz Latvije sudjelovali u ovom posjetu. O pripremi pregovora, sadržaju kolektivnih granskih ugovora i interesu poslodavaca za sklapanje istih iskustva su izmijenili i pravni savjetnici HUP-a i LDDK.  Zajednički je stav da je za uspješne pregovore i dobar sektorski socijalni dijalog najvažnije međusobno uvažavanje i povjerenje socijalnih partnera, te kvalitetna priprema s ciljem poboljšanja uređenja radnih odnosa i usklađenja istih sa specifičnostima pojedinog sektora. Kvalitetan bipartitni socijalni dijalog preduvjet je učinkovitog socijalnog dijaloga općenito te su dobrodošli zajednički napori u tom smjeru kroz razmjenu znanja i dobre prakse različitih zemalja EU.

 

 

vrh stranice
vrh stranice