Izvršni odbor Udruge malih i srednjih poduzetnika održao sjednicu 4. srpnja 2011. godine - „NE novom prijedlogu Kaznenog zakona“

04.07.2011.

Izvršni odbor Udruge malih i srednjih poduzetnika održao je sjednicu 4. srpnja 2011. godine na kojoj je dao snažnu podršku aktivnostima HUP-a usmjerenima u neprihvaćanje prijedloga Kaznenog zakona u kojem se donose odredbe vrlo nepovoljne za poslodavce.
Prijedlog novog Kaznenog zakona definira kažnjavanje kaznom zatvora za poslodavce u slučaju neuplaćivanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u trajanju od godine dana te u slučaju neisplate plaća kaznom zatvora do dvije godine. Posebno je sporno što EU zakonodavstvo ne poznaje ovakva zakonska rješenja, a osim toga što već postoje pravna rješenja koja omogućuju kontrolu i kažnjavanje za neuplaćivanje doprinosa i plaća, ali se ona ne primjenjuju. Osim toga, analize Ministarstva financija pokazale su kako tijekom krize, a koja je bila najveće iskušenje za poslovanje poslodavaca, nije došlo do smanjenje isplata plaća, što govori u prilog tome da poslodavci ne koriste krizu kao mogućnost za neisplatu plaća.
vrh stranice
vrh stranice