Izvršni odbor HUP-a Podružnice Dalmacija u radnom posjetu NP Krka

18.05.2018.

15. svibnja 2018., članovi Izvršnog odbora dalmatinske podružnice HUP-a posjetili su Nacionalni park Krka i održali sjednicu u prostorijama Ustanove NP Krka.  Domaćin sjednice bio je Krešimir Šakić, ravnatelj ustanove i član Izvršnog odbora.

Nakon uvodnog dijela u kojem je prisutne pozdravio Krešimir Šakić i predsjednik Izvršnog odbora Zdravko Plazonić, direktorica regionalnog ureda Split, Vesna Ivić Šimetin prisutnima je predstavila 2 projekta u kojima kao partner sudjeluje HUP-ov Regionalni ured: projekt Spartak i projekt pod nazivom Lokalnim partnerstvom do svijeta rada.

Nositelj projekta Spartak – (Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost) je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ. Vrijednost projekta je milion i po kuna, od čega svojim doprinosom u radu projekta Regionalnom uredu kao partneru pripada više od 400 tisuća kuna. Nositelj projekta Lokalnim partnerstvom od svijeta rada je Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, a u projektu sudjeluje još 11 partnera, predstavnika tijela javnog prava te civilnog sektora. Vrijednost projekta je 2 milijuna kuna. Na sjednici se razgovaralo o problemu nedostatka radne snage kojim je najviše pogođena Dalmacija. Dosadašnje mjere i potezi Vlade nisu dovoljni da bi se problem riješio mišljenja su članovi Izvršnog odbora. Zaključeno je kako radnici trebaju imati veća primanja i sve mjere i olakšice trebaju biti usmjerene na osobe koje žele raditi. Naravno, teret povećanja ne mogu snositi samo poslodavci. Članovi Izvršnog odbora su dali neke prijedloge koji bi ublažili problem i smanjili odljev radne snage kao što su:  povećati neoporezivi iznos prigodnih nagrada radnicima, omogućiti rad bez ukidanja mirovine svim umirovljenicima kod deficitarnih zanimanja, propisati da topli obrok ne predstavlja oporezivi primitak u naravi kao i oporezivanje reprezentacije u postotcima, povećati iznos primitka na koji se ne plaća porez na dohodak za rad studenata preko studentskih udruga i sl. Na sjednici se raspravljalo i o najavljenom Vladinom Nacionalnom programu reformi, a članovi Izvršnog odbora su pozvani na sudjelovanje u obilježavanju 25 godina rada HUP-a te ovogodišnjem Danu poduzetnika.

 

vrh stranice
vrh stranice