Izvršni odbor HUP-a Podružnice Dalmacija: Tražimo veći dio bespovratnih sredstava EU za privatni sektor

30.04.2021.

Na sjednici Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija raspravljalo se o aktualnostima u gospodarskom i političkom životu Hrvatske i Dalmacije

(29. travnja 2021) na travanjskoj on-line sjednici Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija bilo je govora o važnim temama za poduzetništvo, od NPOO-a do očekivanja od lokalne uprave i samouprave nakon izbora.

Unatoč naporima stručnjaka okupljenih u HUP-u i znatnoj medijskoj pokrivenosti teme, još uvijek je nezadovoljavajući postotak sredstava predviđen u nacionalnom NPOO-u za privatne investicije i razvoj poduzetništva. Ovo je jako važno za Dalmaciju koja inače ima premali udio industrije i proizvodnje u strukturi gospodarstva. Infrastrukturni projekti za državu i lokalnu upravu i samoupravu, neovisno koliko su potrebni, dugoročno su i svojevrstan uteg koji neće moći financirati sam sebe. Za sada nismo formalno, ali bojim se da ćemo do kraja godine biti zadnje gospodarstvo u Europi“ izjavio je Zdravko Plazonić, predsjednik Izvršnog odbora podružnice otvarajući temu NPOO-a.

Tonći Peović je vezano za predviđene infrastrukturne projekte povukao paralelu sa Španjolskom koja je također sredstva EU iskoristila za infrastrukturu. Sada imaju veliki problem njenog održavanja jer lokalna zajednica nije u stanju sve to održavati. Hrvatska ne smije ponoviti tu grešku. Kazao je kako su zračne luke tražile tranformaciju u zeleno prihvatljive terminale, na način kako se financiraju i drugi europski terminali, međutim, od nadležnih su dobili odgovore kako isto nije prihvatljivo po pravilima EU. Kako je onda moguće da zračne luke iz europskih zemalja uspijevaju slično izrealizirati?

Državni projekti neće povećati zaposlenost. Možemo očekivati kako će privatni sektor gubiti motivaciju za nastavkom povećanja zaposlenosti, što znači da će biti povećan pritisak na zapošljavanje u javnom sektoru, što sigurno nije bila intencija ovog Plana oporavka“ kazao je Peović.

Bilo je govora i o problemima malih i srednjih tvrtki, izvođača i podizvođača na radovima u projektima urbane anglomeracije, jer je došlo do povećanja cijena repromaterijala od 15 do 45%. Tvrtke su zbog toga u velikim financijskim problemima, jer su se ugovorno obvezale kako u periodu od tri godine neće dizati cijenu svojih usluga. HUP je uputio dopise nadležnim ministarstvima, ali nije još dobio odgovor.

Druga velika tema sjednice bila je poruka koju bi trebalo uputiti lokalnoj upravi i samoupravi uoči lokalnih izbora te ih ponovo upozoriti da trebaju fokus staviti na gospodarstvo i poduzetnike. Zaključeno je kako će se poslati priopćenje za medije vezano za rad lokalne uprave i samouprave u Dalmaciji jer poduzetnici imaju dosta primjedbi i svakako traže komunikacijski kanal za svoje potrebe.

U drugom dijelu sjednice razgovaralo se o aktivnostima i promjenama unutar HUP-a te je primjećena pozitivna promjena u inuzetnoj angažiranosti vodstva HUP-a u komunikaciji a Vladom i ministarstvima, ali i pojavljivanjima u medijima. Mira Hajdić, članica Izvršnog odbora podružnice, ali i Udruge malih i srednjih poduzetnika, izvijestila je o nedavno održanoj izbornoj Skupštini udruge te aktivnostima koje provode.

vrh stranice
vrh stranice