Izvršni odbor HUP-a Podružnice Dalmacija održao zadnju sjednicu prije ljetne stanke

19.06.2019.

Izvršni odbor dalmatinske podružnice HUP-a održao je svoju lipanjsku sjednicu prije ljetne stanke u prostorijama HUP regionalnog ureda Split. Na sjednici se razgovaralo o aktivnostima HUP-a na državnoj razini, aktualnim lobiranjima za zakonodavne izmjene koje provodi HUP, problemima poduzetnika koji još uvijek nisu riješeni, a prezentirano je i izvješće o radu te plan aktivnosti HUP regionalnog ureda Split za jesen i slijedeću godinu.

Predsjednik Izvršnog odbora Podružnice Dalmacija Zdravko Plazonić govorio je o gostovanju glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića na sjednici Vijeća članova HUP-a. Na sjednici Vijeća, Mikulić je prezentirao novi ustroj državnog inspektorata i objedinjenje inspekcijskih službi. Plazonić je kazao kako je na sjednici naglašen partnerski odnos s poduzetnicima te kako će inspekcije  u pravilu biti najavljene, a u određenim slučajevima neće se odmah primijeniti kažnjavanje. Prisutni su pozdravili najavu, ali i kazali kako se navedeno najavljuje već dugi niz godina, a u praksi nikad nije saživjelo. S obzirom je tek u travnju ustrojen Državni inspektorat, na jesen bi od članstva trebalo prikupiti dojmove o novom pristupu inspektora na terenu. Članovi Izvršnog odbora su kazali da je najteže mijenjati obrasce ponašanja i uvriježeni represijski pristup. Vesna Ivić Šimetin je govorila o lobiranjima HUP-a za zakonodavne izmjene koje se odnose na Zakon o radu. Težište promjena se odnosi na prilagodbu odredbi fleksibilnosti radnih odnosa, pojednostavljenju odredbi o radnom vremenu i evidencijama kao i uvođenju relativne zaštite od otkaza i sl. Izvijestila je i o zahtjevima za izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju koje se odnose na skraćivanje razdoblja bolovanja za koje naknada plaće pada na teret poslodavca. Prisutni su raspravljali o prijedlogu da radnik do 7 dana godišnje (ne na teret poslodavca), najviše tri dana uzastopno, bude odsutan bez prilaganja odgovarajućeg dokaza o svom odsustvu. Smatraju kako navedeni prijedlog može ugroziti poslovanje poduzetnika, organizaciju dnevnih zadataka ostalih radnika i cijeli proizvodni proces pogotovo u turizmu, trgovini, zdravstvu i općenito industriji, a takav zaključak će biti komuniciran prema središnjici. Vesna Ivić-Šimetin prezentirala je najvažnije aktivnosti ureda poput rada na 2 projekta te govorila o planiranim aktivnostima ubuduće.

Lenko Garbin govorio je problemima linijskog brodskog prijevoza, naročito na linijama koje su zbog manjeg prometa subvencionirane, o problemu razumne dobiti i o otežanom poslovanju privatnih brodara zbog monopola Jadrolinije. Garbin je spomenuo i Nacrt plana razvoja pomorskog prijevoza za period 2020 – 2030 koji se donosi radi povezivanja otoka, a napravljen je bez konzultacija sa strukom. Nova sjednica Izvršnog odbora najavljena je nakon ljetne stanke, u rujnu, prije održavanja izborne Skupštine koja je predviđena za listopad.

vrh stranice
vrh stranice