Izvršni odbor HUP-a Podružnice Dalmacija održao sjednicu i konferenciju za novinare u Šibeniku

29.06.2010.

Goran Prgin – glavni izlagač na konferenciji za novinare Nakon sjednice Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija, koji je prvi put zasjedao u Šibeniku, dana 29.06.2010. se održala konferencija za novinare na kojoj je govorio Goran Prgin, član Izvršnog odbora i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca za Šibensko-kninsku županiju. Tema konferencije je osvrt HUP-a Podružnice Dalmacija na rezultate provedenih Vladinih mjera za gospodarski oporavak i utjecaj trenutne gospodarske klime na poslovanje poduzetnika.
Nakon sjednice Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija, koji je prvi put zasjedao u Šibeniku, dana 29.06.2010. se održala konferencija za novinare na kojoj je govorio Goran Prgin, član Izvršnog odbora i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca za Šibensko-kninsku županiju. Tema konferencije je osvrt HUP-a Podružnice Dalmacija na rezultate provedenih Vladinih mjera za gospodarski oporavak i utjecaj trenutne gospodarske klime na poslovanje poduzetnika.

U svom izlaganju Goran Prgin je istaknuo kako je Vlada početkom ove godine krenula s programom pomoći poduzetnicima za ozdravljenje gospodarstva što su svi pozdravili, međutim, strah da će predloženim mjerama poduzetnici teško doći do sredstava kojim bi poboljšali likvidnost, pokazao se opravdanim. O tome govori podatak da je realizirano jako malo sredstava iz oba modela, iako je prošlo već šest mjeseci. Po modelu A je odobrena skoro milijarda kuna, ali on smatra kako je poduzetnicima manje važno je li kamata 5,2 ili 5,6 posto u situaciji kad poduzetnici državi za neizmirene obveze plaćaju kamate od 14 posto. Po modelu B je odobreno jedva 200 milijuna kuna, što znači da je doživio potpuni fijasko. Vladi zamjera i to što je bankama prepustila odluku o prihvatljivosti projekata po svojim kriterijima. „Ako kažemo da bismo državu trebali izvući iz krize za godinu dana, bilo bi potrebno ova planirana sredstva ubaciti u proizvodnju odmah, bez previše birokracije, kako su to napravile druge zemlje u našem okruženju.“ kazao je Prgin.

U nastavku konferencije se govorilo o antipoduzetničkoj klimi u državi i javnosti, koja dodatno koči razvoj i napredak gospodarstva. „Takvu percepciju svi zajedno trebamo promijeniti, jer jedino poduzetništvo može potaknuti gospodarski rast i nova zapošljavanja“, istaknuo je Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija.
vrh stranice
vrh stranice