Informacija o olakšanom izdavanju viza za HUP-ove poslovne partnere

11.09.2013.

Uprava za europsko pravo, međunarodno pravo i konzularne poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova organizirala je sastanak 10. rujna 2013. u cilju informiranja poslovne zajednice o novim mogućnostima olakšanog izdavanja viza za poslovne posjete uz pismo preporuke predsjednika HUP-a, HGK, HOK-a i Hrvatskih izvoznika.

Načelnik sektora konzularnih poslova, g. Vinko Ljubičić upoznao je nazočne predstavnike HGK, Hrvatskih izvoznika i HUP-a o novoj mogućnosti olakšanog postupka izdavanja viza za značajne strane investitore ili buduće poslovne partnere hrvatskih tvrtki uz pismo preporuke predsjednika HUP-a, HGK, HOK-a i Hrvatskih izvoznika. Postupak predviđa da se takvim osobama uz pismo preporuke neke od navedenih organizacija prvi put izda viza na godinu dana i višekratne ulaze/izlaze, dok bi se drugi put viza izdavala na rok od pet godina, također s mogućnošću višekratnih ulaza/izlaza.
Navedena preporuka treba sadržavati opis okolnosti dolaska poslovnog partnera u RH, njegovu važnost za RH i poslovnu zajednicu, njegove osobne podatke te podatke o poslovnom subjektu kojem dolazi u posjet. Preporuku je potrebno dostaviti, bilo izravno diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem će strani partner podnijeti zahtjev za vizu, bilo Službi za vize MVEP-a, na vize@mvep.hr . Također, pojašnjeno je kako se na zahtjev stranke, viza može zatražiti i podignuti u bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u svijetu.

U MVEP-u očekuju kako će ovaj novi postupak olakšati dolazak stranih investitora u RH što je i cilj što ga želi postići Radna skupina za poboljšanje poslovne klime
.
Nova, olakšana procedura stupa na snagu 11. rujna 2013.
vrh stranice
vrh stranice