Informacija MUP-a: Dozvole za boravak i rad stranih radnika

25.03.2020.

Po pitanju problema koji su nastali u postupcima ishođenja odnosno nemogućnosti preuzimanja radnih dozvola za strane radnike koji zbog izvanredne situacije epidemije ne mogu doći u Hrvatsku te za druge slučajeve vezane uz strance, primili smo sljedeću informaciju MUP-a:

  • zahtjevi za izdavanjem dozvola za boravak i rad sukladno odredbama Zakona o strancima podnose se isključivo elektronskim putem - putem e-maila; link na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova pod rubrikom: građani/moji dokumenti/ stranci (https://mup.gov.hr/stranci-333/333).  
  • policijske uprave/postaje i nadalje obavljaju svoje poslove, tako i u dijelu izdavanja dozvola za boravak i rad stranaca
  • ako se radi o okončanim postupcima i dozvolama za boravak i rad koje poslodavci nisu preuzeli, neće se donositi rješenja o obustavi, već se rok preuzimanja dozvola prolongira do 60 dana (ukazujemo da je na snazi i Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dana 19.03.2020. i primjenjuje se 30 dana).  
  • za prijavu kratkotrajnog boravka stranca isključivo koristiti elektronsku prijavu eVisitor, a strani državljani koji su u privatnom posjetu (turistički boravak) prijavu kratkotrajnog boravka neka izvrše putem maila elektronskim putem te dostavljaju skeniranu putnu ispravu, iz koje mora biti vidljiva vrsta i broj putne isprave, rok važenja putne isprave, vrsta i broj vize i ispunjen Obrazac 8a (ispis moguć s mrežnih stranica MUP-a).

 

U slučaju nemogućnosti printanja Obrasca 8a, umjesto njega, kao dokaz o prijavi kratkotrajnog boravka, može se dostaviti skenirana Potvrda u kojoj moraju biti navedeni sljedeći podaci: ime i prezime, mjesto, država i datum rođenja, državljanstvo, datum i mjesto ulaska u Republiku Hrvatsku, adresa stanovanja te izjava i potpis vlasnika nekretnine da je suglasan da se na navedenoj adresi izvrši prijava stranca. 

Izuzev gore navedene Odluke, na snazi je i Okružnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, obustavljeno je zaprimanje zahtjeva za izdavanje viza u diplomatskim misijama/konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Ukoliko naiđete na problem u PU/PP, molimo da konkretan upit (ime i prezime stranca, navesti što točno želite provesti odnosno koji postupak vodite ili trebate voditi) uputite kolegama u Ministarstvu unutarnjih poslova na adresu pitanja@mup.hr te će vam biti odgovoreno u najkraćem mogućem roku. Pri tome je nužno da upit bude iz nadležnosti MUP-a, konkretan i realan jer MUP nije u mogućnosti odgovarati na općenita pitanja niti pitanja van svoje nadležnosti.

 

vrh stranice
vrh stranice