Industrija treba treći paket mjera, smanjenje porezne stope od 24% na plaće radnika i potpore za digitalizaciju

17.04.2020.

U izvanrednom stanju zbog pandemije Covid-19 fokus na gospodarstvo je važan kao i briga za zdravlje jer je to preduvjet za funkcioniranje zdravstvenog, obrazovnog i drugih javnih sustava.

Nakon prvog šoka u kojem su uvedene mjere za očuvanje radnih mjesta i sprečavanje kolapsa gospodarstva, moramo nastaviti istim tempom, upozoravaju iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) – Udruge metalne industrije.
Trebamo investicije

Kako ističe Kristian Krpan, predsjednik udruge, država mora hitno smanjiti troškove poslovanja kroz ukidanje i značajno smanjenje parafiskalnih nameta. “Sada trebamo smanjenje porezne stope od 24% na plaće radnika te plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji.

Teško je procijeniti koji sektor će duže biti zahvaćen krizom te treba uvesti institut čekanja kako bi kod poslodavaca koji će i nakon lipnja imati smanjen obujam poslovanja, radnici ostali u radnom odnosu i dobivali naknadu. U prvoj fazi fokusirali smo se da sačuvamo zaposlenost. Sada trebamo investicije koje će sačuvati poslovanje te smatramo da je odluka Vlade kojom uvodi restrikcije i obustavlja postupke javne nabave kontraproduktivna. Uštede treba tražiti u optimizaciji rada državnih servisa, a ne na strani investicija jer će to dodatno ugušiti gospodarstvo”, kaže Krpan.

Dodaje da je nužno vratiti povjerenje jer je zbog krize stalo i plaćanje. Zato bi bilo, ističe, izuzetno važno da HBOR razmotri donesene COVID-19 programe te osigura obrtna sredstva za industriju po stopi ispod 1% jer neke tvornice sad ne rade i zapošljavaju velik broj ljudi, a ne mogu aplicirati za povoljnije kredite Hamag-Bicroa.

Da mjere za zdravlje i gospodarstvo mogu paralelno funkcionirati, ističu u HUP-u, vidjelo se u prvim tjednima epidemije. “Uspjeli smo održati međunarodni prijevoz roba, a bez toga naše tvornice bi stale s radom te bismo izgubili puno radnih mjesta”, kažu u strukovnoj udruzi. Marija Šutina, direktorica Udruge metalne industrije, upozorava da industrija treba novi, treći paket mjera jer svi se pitaju što će biti nakon tri mjeseca.

“Više ništa neće biti kako je bilo. Mijenjat će se poslovni modeli, nastaju novi proizvodi i usluge, a u digitalizaciju javnih servisa krenula je i država te je pokazala da se prijave, propusnice, bolovanja i drugo mogu organizirati online. Sad je više nego ikad bitno da se osiguraju potpore za digitalizaciju poslovanja poduzetnika i prebacivanje svega što je moguće na online da bismo stvorili preduvjete za održivost poslovanja nakon krize”, smatra Marija Šutina.

Iz HUP-a kažu da primjećuju da su poduzeća zaustavila investicije, a isto su napravili i njihovi kupci u zemlji i u inozemstvu. S obzirom na to da javna nabava čini oko 12% BDP-a, njeno zaustavljanje će produbiti krizu i onemogućiti industriji da zaradi svoje plaće. Zato je sad važna aktivna i otvorena suradnja javnih poduzeća s domaćom industrijom jer je neizvjesno koliko dugo će svjetska gospodarstva biti zatvorena.

Najneizvjesnija budućnost

“Ova kriza koja je otvorila pitanja zdravstvene sigurnosti, restrikcije putovanja i dostupnosti roba mora povećati sudjelovanje domaćih proizvoda i usluga u javnoj nabavi jer ćemo tako utjecati na razvoj i komercijalizaciju novih domaćih rješenja s visokom dodanom vrijednošću, od čega će naše društvo dugoročno imati koristi u obliku novih i dobrih radnih mjesta.

Najlakše je nešto nabaviti direktno s police i iz kataloga. Teže je domaćeg partnera u startu inkorporirati u investiciju, dati mu što raniji uvid u razvojne projekte bez fige u džepu, mogućnost i vrijeme za pripremu, pomoći mu kako bi bio konkurentniji na javnom natječaju. Usporedno, da bismo lakše i brže inovirali, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU treba osigurati sredstva za istraživanje i razvoj te smanjiti i pojednostaviti procedure, administraciju i izvještavanje”, ističu iz HUP-a.

Ponavljaju i poziv lokalnoj zajednici da preuzme dio odgovornosti te rastereti gospodarstvenike i otpiše im davanja.

“Sigurno je da ćemo nastaviti poslovati u skladu sa zdravstvenim protokolima i mjerom socijalnog distanciranja. To je nova “normalnost” s kojom ćemo uskladiti svoje procese. Neizvjesno stanje će potrajati i kročimo u najneizvjesniju budućnost novog doba. U popuštanju mjera treba se voditi mišlju da je ključno da ekonomski kotač ne stane jer mi želimo i moramo zaraditi svoje plaće”, upozoravaju u HUP-u.

IZVOR:https://www.poslovni.hr/hrvatska/industrija-treba-treci-paket-mjera-porez-na-place-snizen-na-24-i-potpore-za-digitalizaciju-4226760

vrh stranice
vrh stranice