HUP-UPL uputila otvoreno pismo vezano uz donošenje farmaceutske strategije EU

19.11.2020.

Farmaceutska industrija RH okupljena u HUP- Udrugu proizvođača lijekova (HUP-UPL) uputila je poziv svim relevantnim dionicima (hrvatskim zastupnicima u EU Parlamentu, predstavnicima Ministarstva zdravstva te Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH) da učine maksimalne napore i podrže oblikovanje i donošenje robusne farmaceutske strategije Europske unije koja će djelovati u korist pacijenata i zdravstvenih sustava u Europi i Republici Hrvatskoj. Strategijom bi se dodatno osnažila i domaćafarmaceutska industrija, najznačajniji partner hrvatskog zdravstvenog sustava i  najjača proizvođačka industrijska grana Republike Hrvatske.

Buduća farmaceutska strategija pružit će potporu inovacijama u farmaceutskoj industriji EU-a, zauzet će se za jačanje europske proizvodnje lijekova i API-ja (aktivnih farmaceutskih supstanci),  a time će biti omogućeno poboljšanje i ubrzanje pristupa pacijenata sigurnim i pristupačnim lijekovima.

Nova farmaceutska strategija EU, čije se izglasavanje i prihvaćanje od strane Europske komisije očekuje do kraja godine2020., poseban će naglasak staviti na životni ciklus lijekova od istraživanja i razvoja do odobrenja i pristupa pacijenta, na način primjene znanstvenog i tehnološkog napretka u praksi, kako popuniti nedostatke na tržištu (npr. nova antimikrobna sredstva) te će uključiti i lekcije naučene od COVID-19 o tome kako se bolje pripremiti za buduće pandemije.

U skladu sa izvješćem Europskog parlamenta pod nazivom  Nestašica lijekova – kako riješiti rastući problem, usvojenim 17. rujna 2020., HUP-UPL se ovim otvorenim pismom u potpunosti pridružila udruzi Medicines for Europe (Europska udruga proizvođača generičkih i biosličnih lijekova te lijekova s dodanom vrijednosti) u postavljanju pet ključnih prioritetnih pitanja koja uključuju Sigurnost opskrbe, Održive i dostupne proračune za lijekove, Usklađivanje propisa o lijekovima s digitalnim dobom, Zadržavanje i podržavanje proizvodnih tehnologija od interesa za Europu i u konačnici Usklađivanje ciljeva industrije s ciljevima javnog zdravstva.

Farmaceutska industrija ima duboke temelje u Europi i Hrvatskoj, a njezin značaj posebno je došao do izražaja u krizi izazvanoj koronavirusom koja je jasno ukazala na ključnu važnost sektora lijekova kojima je istekao patent i koja je danonoćno radila kako bi bolnice i ljerakne širom Europe neprekidno bile  opskrbljene potrebnim lijekovima.

I ova je kriza u kojoj se još uvijek nalazimo, pokazala koliko je važno da imamo, i na razini EU i na razini Hrvatske, istraživanje i razvoj, vlastitu proizvodnju i to aktivnih supstancija  i gotovih oblika lijekova. Više od 60%  lijekova koje pacijenti Hrvatskoj koriste u liječenju upravo dolaze od strane naših članica stoga vidimo nova farmaceutska strategija EU, koja je pred donošenjem, ključnom za ukupnu stabilnost zdravstvenog sustava, ali i za uspješnost gospodarstva u cjelini. Njen najvažniji cilj je jačanje i očuvanje domaće europske farmaceutske proizvodnje, a Hrvatska tu ima značajnu ulogu – samo članice Udruge proizvođača lijekova pri HUP-u godišnje ostvare oko sedam milijardi kuna prihoda od čega je čak pet milijardi kuna izvoz“, istaknuo je Mihael Furjan, predsjednik Udruge proizvođača lijekova pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP-UPL) i predsjednik Uprave Plive.

Iz hrvatske perspektive, farmaceutska industrija u RH, osim što je ključni partner hrvatskog zdravstvenog sustava, svoje proizvode izvozi u šezdesetak zemalja svijeta uključujući i najrazvijenija farmaceutska tržišta kao što su SAD i zemlje EU, te je jedna od najsnažnijih industrijskih grana uopće. Cijelo vrijeme pandemije, osobito u vrijeme zatvaranja u proljeće 2020., više od 5.000 radnika u farmaceutskoj industriji RH neprekidno je radilo, bez obzira na izazovne okolnosti.

vrh stranice