HUP-Udruga trgovine ukazuje na povećane potrebe za radnicima u trgovini tijekom turističke sezone

03.07.2018.

Članovi HUP-Udruge trgovine održali su dana 26.06. tematski sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na kojem su iznijeli problematiku nedostatka radnika u djelatnosti trgovine radi kojeg je potencijalan pad turističke sezone. Ovaj problem je bio primjetan već početkom godine, ali tokom godine dolazi do značajnog negativnog trenda u zadovoljavanju povećanih potreba za trgovine tijekom trajanja turističkog razdoblja na jadranskoj obali. No, problem se sve više ističe i na kontinentalnom području. Trenutne su ukazene povećane potrebe za sljedećim zanimanjima: prodavač/blagajnik, skladištar, vozač, pekar, kuhar, mesar.

Kao prijedlozi za rješavanje problema nedostatka radne snage ističu se povećanje kvote za rad stranih radnika te aktivniji angažman oko rada učenika preko ljetnih mjeseci. Ministar Pavić je izrazio žaljenje kako ovaj problem nije istaknut ranije jer je kasno za povećanje kvote. Naime, sama procedura donošenja odluke Vlade RH traje minimalno 3 tjedna te sigurnosna provjera MUP-a stranih radnika također traje 3 tjedna. Zaključno, odluka o povećanju kvote bi došla u prekasnom trenutku.

Ravnatelj HZZ-a Lonačar je istaknuo kako se iz dopisa HUP-a iščitava potreba za 2500 radnika, a na Zavodu je trenutno raspoloživo 7900 radnika u potrebnim zanimanja. Najviše radnika je raspoloživo u Osijeku (1400), Splitu (1300) te Zagrebu (900).

Ministar Pavić je naveo kako je su MRMS i predstavnici HUP-a iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma prošle godine imali identičnu situaciju, a tadašnje rješenje se pokazala kao efikasno. Zbog toga, ministar Pavić predlaže isti postupak i u ovom slučaju. Naime, predlaže se suradnja između trgovačkih lanaca i HZZ-a po mikrolokacijama izravnim kontaktiranjem nezaposlenih osoba odnosno pojačanim posredovanjem između nezaposlenih i poslodavaca. Ministar Horvat je najavio suradnju s MRMS u pogledu iskorištava sredstava iz ESF za stvaranje potrebnih radnih mjesta te suradnju s MZiO gdje apelira na uključivanje privatnog sektora u kreiranje obrazovnog programa. Na zajedničkom sastanku sudjelovali su, uz ministra Marka Pavića, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i ministra Darka Horvata, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Marija Knežević Kajari,  pomoćnica ministra MRMS-a, Ante Lončar, ravnatelj HZZ-a, Marina Nekić , zamjenica ravnatelja HZZ-a, Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja HZZ-a, Dražen Kocijan, predsjednik HUP-Udruge trgovine, Slavko Ledić, predsjednik uprave Konzuma, Stankica Berić, direktorica pravnih i imovinskih poslova u Konzumu, Damir Celčić, direktor prodaje NTL-a, Tomislav Grgić, voditelj sektora Pravo & Compliance, Lidl Hrvatska, Sanja Smoljak Katić, direktorica granskih udruga HUP-a, Dario Ćorić, pravni savjetnik u HUP-u.

Od strane Ministarstva rada preloženi su češći sastanci na ovu temu dok se ne pronađe najbolje riješenje za problem nedostatka radnika u trgovini.

vrh stranice
vrh stranice