HUP- Udruga proizvođača lijekova sudionik 1. PharmIT! konferencije

04.06.2016.

HUP- Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) sudjelovala je na 1. PharmIT! Konferenciji u organizaciji HFD-a i uz partnerstvo IN2 Grupe na kojoj se pokrenuo novi dijalog o digitalnoj farmaciji u okviru digitalnog zdravlja. Tema konferencije bila je "(R)Evolucija informacijskih tehnologija u farmaciji". Uz predstavnike HUP-UPL-a svojom su prisutnošću konferenciju podržali i predstavnici čelnih zdravstvenih institucija: Ministarstva zdravlja (dr. Romana Katalenić), HALMED-a (Dragomir Budimir, dipl.iur.), HZJZ-a (doc.dr.sc. Ranko Stevanović, prim.), te HZZO-a (mr.sc. Dunja Durut Beslač) te mnogi uvaženi gosti iz akademske zajednice (Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Medicinski fakultet Zagreb - studij Menadžmenta u zdravstvu), predstavnici HUP-Udruge ljekarnika, Udruge poslodavaca u zdravstvu, Udruge inovativnih proizvođača lijekova (iF!), veledrogerijskog sektora, javnog i bolničkog ljekarništva te IT industrije. Branka Lasić, direktorica Sektora Zdravstva u IN2 Grupi, naglasila je važnost i konkurentnost hrvatske IT-industrije te njihove iznimne doprinose u informatizaciji zdravstva, što se redovito demonstrira u okviru vodećeg regionalnog eventa Hospital Days (IN2 Grupa).
U sklopu konferencije, gospođa Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a je u ime HUP-Udruge proizvođača lijekova predstavila prezentaciju pod nazivom „Farmaceutska industrija i IT kao strateški partneri u razvoju gospodarstva RH“ na kojoj je naglašena strateška važnost farmaceutske industrije u razvoju hrvatskog gospodarstva te predstavljeni umnoženi učinci djelatnosti proizvodnje lijekova RH uz podlogu znanstvene studije „Multiplikativni učinci farmaceutske industrije u RH” koju su izradili prof. Šimović i prof. Primorac. Da je važno ulagati u domaću farmaceutsku industriju pokazuju i izvrsni rezultati HUP-ovih članica, kao što je nedavna dodjela Zlatnog ključa Hrvatskih izvoznika kojeg je ove godine osvojila Pliva Hrvatska.

Nakon stručnog dijela konferencije, uslijedio je okrugli stol na temu "Serijalizacija lijekova - Učinkovito protiv krivotvorenih lijekova od proizvođača do pacijenta!" na kojem su sudjelovali predstavnici HUP-Udruge proizvođača lijekova, HUP-Udruge ljekarnika, HALMED-a, Udruge inovativnih proizvođača lijekova (iF!), distributera lijekovima i pružatelja informatičke podrške. Svi sudionici složili su se da je zajednički primarni cilj zaštititi pacijente od krivotvorenih lijekova, zajamčiti neometanu dostupnost lijekovima te istovremeno ispuniti sve obveze prema Europskoj uniji. Povjerivši farmaceutskoj industriji proces vođenja projekta serijalizacije lijekova u Europi, Europska komisija potvrdila je kako joj je ova industrija važan i kredibilan strateški partner u europskoj gospodarskoj zoni, te da je namjera farmaceutske industrije u suradnji sa svim drugim dionicima u zdravstvenom sustavu u Republici Hrvatskoj, opravdati to povjerenje i pripremiti sve sukladno odredbama Uredbe.

U sklopu izložbenog dijela konferencije je hrvatska IT kompanija i članica Hrvatske udruge poslodavaca IN2trace uživo demonstrirala kako izgleda "serijalizacija" lijeka od samog proizvođača do pacijenta, te kako informacijska tehnologija u službi farmaceutike jamči sigurnost i vjerodostojnost proizvedenih lijekova.

Organizacijom PharmIT! Konferencije uz tehničku podršku IN2trace grupe Hrvatsko farmaceutsko društvo je prepoznalo važnost promicanja uloge farmaceuta u novim tehnološkim trendovima, te su dokazali kako postoji veliki potencijal da se otvori novo, uspješno poglavlje o digitalnoj farmaciji i digitalnom zdravlju, koje će pridonijeti povećanju konkurentnosti RH, te omogućiti dostupnije liječenje njenim građanima.
vrh stranice
vrh stranice