HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede želi omogućiti i velikim tvrtkama prijavu na natječaje IPARD programa

03.02.2010.

IPARD natječaj otvoren je samo OPG-ima te malim i srednjim tvrtkama, dok sudjelovanje velikima u istom programu nije dozvoljeno.
IPARD natječaj otvoren je samo OPG-ima te malim i srednjim tvrtkama, dok sudjelovanje velikima u istom programu nije dozvoljeno. Istovremeno, svaki novi krug natječaja za Mjeru 101 i 103 evidentira rapidno smanjenje broja i vrijednosti prijavljenih projekata, čime golema raspoloživa EU sredstva ostaju neiskorištena. Prema našoj procjeni u prva tri kruga IPARD natječaja neće biti iskorišteno niti 10 milijuna eura, a što je ispod 10% ukupne vrijednosti dostupnih EU sredstava, a poradi čega bi Hrvatska u konačnici mogla postati neto uplatitelj u EU blagajnu.

Stoga je HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede je uputila svoje prijedloge resornom Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Predložene izmjene proširenjem kruga mogućih korisnika IPARD sredstava drastično povećavaju ukupne koristi za RH, stvaraju bolju podlogu za buduće iskorišternje sredstava obzirom da će aktualni IPARD plan biti podloga za sve daljnje alokacije sredstava u programiranju za Hrvatsku, a vremenski se uz primjenu pravila n+3 produžava vrijeme stvarnog korištenja sredstava do kraja 2014. godine.

Slijedeća faza, ukoliko inicijativa bude prihvaćena, je argumentacija Europskoj komisiji.

Pismo ministru Čobankoviću i zahtjevi HUP-a: Ministru Cobankovicu IPARD 03 02 2010.pdf
vrh stranice
vrh stranice