HUP-Udruga malih i srednjih poduzetnika

Anny Brusić
direktorica granskih udruga

KONTAKT
Radnička cesta 37a
t 01 4897 572
f 01 4879 556
e anny.brusic@hup.hr
Udruga malih i srednjih poduzetnika najveća je udruga u HUP-u. U HUP-u postoji ukupno 30 granskih udruga, od koji su 29 strukovno/sektorski organizirane, dok je Udruga malih i srednjih poduzetnika slijedila logiku Zakona o malom gospodarstvu pa je i osnovana u HUP-u 1997. godine, kao socijalni partner koji može pregovarati s tadašnjim Ministarstvom obrta, malog i srednjeg poduzetništva, a koje je 2003. ugašeno, da bi početkom 2012. godine bilo ponovno osnovano.
Poput ostalih udruga u HUP-u, i Udruga malih i srednjih poduzetnika osnovana je ciljem promicanja prava i interesa svojih članova osobito u području uređivanja uvjeta poslovanja, odnosa s tijelima državne vlasti, sindikatima, radnog i socijalnog te gospodarskog zakonodavstva, kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora, radnih sporova, te drugih pitanja važnih za gospodarski i socijalni položaj poslodavaca.
Od svog osnivanja do danas Udruga malih i srednjih poduzetnika aktivno sudjeluje u izradi zakonske regulative, te u provođenju aktivnosti i projekata s ciljem promicanja interesa malog i srednjeg poduzetništva.
Ipak, najvažnija je uloga ne samo ove, nego i svih drugih udruga u HUP-u da pruža mogućnost poduzetnicima da djeluju i budu aktivni sudionici u donošenju odluka iz društveno - gospodarskog života.

Udruga malih i srednjih poduzetnika specifična je i po svojoj organizaciji i članovima - poduzećima gotovo iz svih djelatnosti, s gotovo 50% poduzeća iz sektora usluga, ali i značajnim dijelom, proizvodnje, industrije i ostalih djelatnosti.
Upravo zbog takve zastupljenosti različitih sektora Udruga organizira i provodi i specifične aktivnosti i sadržaje za male i srednje poduzetnike, od kojih je sigurno najpoznatiji Radni ručak s malim i srednjim poduzetnicima. Ovu smo aktivnost započeli provoditi još 2004 godine, s ciljem omogućavanja malim i srednjim poduzetnicima neposredan susret i kontakt s najviše rangiranim predstavnicima sektora koji su važni za malo i srednje poduzetništvo, a što su najčešće ministri ili potpredsjednici Vlade ili predsjednik države. Uvijek pomno prepoznat glavni govornik, vezan uz aktualni gospodarski trenutak, koji u radno-ugodnom okruženju odgovora na poduzetnička pitanja, prava je garancija da je ovo događanje i nakon 10 godina i dalje atraktivno i uvijek dobro posjećeno.
vrh stranice
vrh stranice