HUP-Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti: Udruga u pet mjeseci pokrenula niz projekata u Hrvatskoj

15.04.2014.

Aktivna suradnja HUP Udruge na ICT projektima pokrenuta je s čak tri ministarstva, a u pripremi je pilot projekt za unaprijeđenije informacijskog sustava gospodarske diplomacije te je kroz edukativne radionice 300-tinjak malih i srednjih poduzetnika informirano o načinima dobivanja sredstava iz EU fondova. HUP ICT udruga sudjelovala je u pripremi i definiranju Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi.

Zagreb, 15. travnja 2014. – HUP ICT udruga u proteklih je pet mjeseci pokrenula niz aktivnosti u okviru svojih radnih skupina, a posebni pomaci vidljivi su u projektima ostvarenim u suradnji s tri ministarstva nadležna za ICT sektor: Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom poduzetništva i obrta i Ministarstvom uprave.
„Značajan je početak suradnje s Ministarstvom gospodarstva pokrenut na sastanku s ministrom Vrdoljakom i njegovim timom. Među ključnim aktivnostima istaknuo bih i sudjelovanje u pilot projektu gospodarske diplomacije i poticanju izvoza kroz pripremu zajedničkog nastupa hrvatskih ICT tvrtki na međunarodnim sajmovima te projekte na području obrazovanja i zapošljavanja na digitalnim radnim mjestima. Od ostalih projekata tu je uspostava suradnje s Razvojnom agencijom Zagreb te priprema pravilnika o Digitalnoj arhivi. Veseli me što se u kratkom periodu pokazalo i da je odluka o podjeli Udruge na 6 radnih skupina bila dobra jer tako možemo istovremeno kvalitetnije pokriti više grana ICT industrije.“ - naglasio je Adrian Ježina, predsjednik Udruge.

Uz krovne aktivnosti, rezultate bilježe i pojedine radne skupine: predstavnici HUP ICT radne skupine za EU projekte i regionalni razvoj su u Ministarstvu poduzetništva i obrta sudjelovali u izradi projektnog poziva u shemi za dodjelu bespovratnih sredstava: „Primjena informacijskih rješenja za poboljšanje poslovnih procesa“. Također, kako bi pomogli u promociji i apliciranju za taj projekt, HUP ICT udruga je organizirala radionice u Zagrebu, Splitu i Osijeku na kojima je sudjelovalo više od 300 malih i srednjih poduzetnika kojima je ovaj natječaj i namijenjen. Sudionici su radionice ocijenili iznimno korisnima jer su na njima demistificirane brojne nejasnoće oko prijave poduzetnika za projekte iz pristupnih fondova.
S Ministarstvom poduzetništva i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) HUP ICT udruga je započela suradnju na pripremi i implementaciji projekta informatizacije hrvatskih tvrtki kroz EU shemu „ICT innovation vouchers“. I ova je shema namijenjena malim poduzetnicima, a riječ je o vaučerima za uvođenje naprednih sustava online trgovine i digitaliziranje poslovnih procesa.

Kao relevantan predstavnik ICT sektora HUP ICT udruga je u Ministarstvu uprave aktivno sudjelovala u pripremi i definiranju Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Nastavno na predmetni Zakon stručnjaci iz HUP ICT udruge sudjelovat će i u pripremi Uredbe koja će slijediti uz ovaj Zakon. U HUP-Udruzi informatičke i komunikacijske djelatnosti su pozdravili donošenje ovog iznimno važnog Zakona za uspostavljanje, razvoj i upravljanje državne informacijske infrastrukture te smatraju kako će upravo ova zakonska podloga biti ključna za stvaranje temelja za daljnju komunikaciju građana i javnog sektora.

HUP ICT kao jedan od partnera sudjeluje i u izgradnji novog sustava gospodarske diplomacije Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji je ocijenjen kao jedan od ključnih elemenata novog načina razmišljanja o tome kako sudjelovati u izvoznim naporima poduzetnika. Isto tako, predstavnici Udruge sudjeluju u pripremi pilot projekta čiji bi konačan cilj trebao biti nova, značajno poboljšana gospodarska diplomacija uz niz alata koji će omogućiti bržu raspodjelu informacija i poslovnih prilika za sve zainteresirane za poslovanje na drugim tržištima. Projekt je ocijenjen vrijednim i značajnim za hrvatsko gospodarstvo te HUP aktivno surađuje sa svim predstavnicima državne uprave, ali i s privatnim sektorom koji je posebno zainteresiran za uspjeh ovog projekta.

Na skupu se Udruga osvrnula i na najnoviji rast naknada za telekomunikacijske usluge što je još jedan primjer izrazite nesigurnosti i nepredvidljivosti hrvatskog tržišta te nepovoljnih uvjeta za investicije i poslovanje. Naime, u slučaju ponovnog razmatranja uvođenja posebne naknade na usluge telekom operatera u pitanje će doći nastavak planiranih investicija definiranih Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa u RH u razdoblju od 2012. do 2015. godine te dostizanje ciljeva Digitalne agende za Europu koja obvezuje RH kao članicu EU. Još važnije, u pitanje će doći i opstojnost brojnih tvrtki iz ICT sektora koje su već sada izravno uključene u provođenje aktivnosti definiranih Strategijom i Digitalnom agendom i to kroz model razvoja elektroničkih, tehničkih pretpostavki i poslovnih rješenja za realizaciju projekata financiranih od strane telekoma u Republici Hrvatskoj. Ne treba posebno isticati da je konkurentna ICT infrastruktura preduvjet ukupne konkurentnosti i rasta gospodarstva.
vrh stranice
vrh stranice