HUP-Udruga financijskog poslovanja uputila prijedloge za cijepljenje djelatnika financijskih usluga

30.04.2021.

HUP-Udruga financijskog poslovanja obratila se HZJZ-u vezano uz organizaciju cijepljenja za djelatnike financijskog sektora, obzirom na izloženost, pogotovo u poslovnoj mreži (poslovnice), ali i drugim poslovnim dijelovima, u cilju zaštite radnika (djelatnika) te u svrhu adekvatnog funkcioniranja financijskog sustava.

Poslovni subjekti financijskog sektora implementiraju sve propisane mjere za prevenciju širenja COVID-19 te dio pruža i pomoć oboljelima i redovna testiranja za ključne poslove. Nerijetko, djelatnici i sami izražavaju zabrinutost i želju za pravovremenim cijepljenjem, a kao odgovornim poslodavcima fokus je na zaštiti djelatnika.
Dodatno, broj zaraženih i odsutnih osoba relativno raste, što može utjecati i na kontinuitet poslovanja. Iako se dio poslovanja s klijentima može obavljati telekomunikacijskim ili elektroničkim putem, dio poslovanja se i dalje odvija ili u međusobnom kontaktu s klijentima, ili u međusobnoj interakciji djelatnika.

Pritom, bitno je istaknuti potrebu cijepljenja ne samo za djelatnike poslovne mreže (poslovnice, uredi; izravan rad s klijentima), nego i djelatnike podrške, o kojima ovisi i infrastruktura potrebna za poslovanje.

Budući da je svaki poslovni subjekt cjelina te ne može izdvajati zaposlenike po geografskoj lokaciji za ovu svrhu, uputno bi bilo da se subjekte koje posluju po cijeloj Hrvatskoj, odnosno imaju urede, poslovnice ili ispostave na cijelom teritoriju, ili izvan jedne županije, gleda kao cjelinu, te ne usmjerava na mogućnost cijepljenja po geografskoj lokaciji (županiji), u smislu da pojedine županije omogućuju cijepljenje za zaposlenike istog subjekta, a pojedine ne.

 Imamo u vidu ograničenu dostupnost cjepiva te zahtjevnost organiziranja cijepljenja po cijeloj Hrvatskoj, po različitim kriterijima kao i profesionalnim te gospodarskim granama, no molimo da se razmotri da se u plan i organizaciju procijepljivanja radnika pojedinih sektora gospodarstva, uključi i djelatnike financijskog sektora, kao nužnog za financijske tokove i rješavanje brojnih pitanja kako građana tako i poduzetnika i države.

 

 

vrh stranice
vrh stranice