HUP traži od regionalnih i lokalnih zajednica da preuzmu dio tereta krize: Oslobodite poduzetnike plaćanja lokalnih davanja, nameta i naknada

02.12.2020.

Zagreb, 2.12.2020. - Hrvatska udruga poslodavaca obratila se danas Hrvatskoj zajednici županiji i Udruzi gradova Republike Hrvatske apelirajući na sve regionalne i lokalne zajednice da preuzmu dio tereta te rasterete gospodarstvenike i otpišu ili odgode sva lokalna davanja za poduzetnike kojima je uslijed negativnog utjecaja ugroženo poslovanje i koji su dovedeni na rub opstanka.

Članice HUP-a predviđaju da će potpore biti nužne i ključne za prvu polovicu 2021. godine i apeliramo da JLRS u djelokrugu svojih nadležnosti osiguraju ublažavanje posljedica udara na poduzeća i obrte.

Poduzetnici su prepoznali napore onih JLRS-a koje su još u proljetnom lockdownu mjerama djelovali kao bi se ublažile posljedice krize na lokalno gospodarstvo, a od kojih su se neke zadržale kroz cijelu godinu. Apeliramo na nastavak mjera, a koje su se odnosile primjerice na:

 

-        obustavu ili smanjenje plaćanje zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu JLRS-a

-        obustavu obračuna odvoza komunalnog otpada

-        na obustave ili smanjenja komunalnih naknada i doprinosa

-        potpore za poticanje poduzetništva i uspostavljanje fonda za financijsku pomoć poduzetnicima

-        obustavu poreza na korištenje javnih površina

-        očuvanje subvencija dječjim vrtićima

-        uključivanje OPG i malih poljoprivrednika u lokalne „on-line“ tržnice

-        smanjenje naknada vijećnicima, dužnosnicima i ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama

-        ukidanje prireza

-        obročne otplate po obvezama u bilo kojoj osnovi

-        obustava ovrha i prisilne naplate za gradske prihode

-        uspostavu kreditnih linija uz uspostave garancijskih fondova

-        pakete potpora za posebno pogođene skupine gospodarskih subjekata

-        povrat naknada u visini spomeničke rente i poreza na potrošnju

-        smanjenje boravišnih pristojbi

 

Jedino kroz zajedničku sinergiju, aktivnu i otvorenu suradnju lokalne uprave i samouprave s domaćom industrijom zaustavit ćemo krizu i omogućiti poduzetnicima da zarade svoje plaće. Poduzetnici žele mogućnost nastavka s radom kako bi sami zaradili za plaće svojih radnika, za održavanje i razvoj poslovanja i naposljetku i za razvoj lokalne zajednice u kojoj djeluju.

vrh stranice
vrh stranice