HUP traži besplatno testiranje na COVID-19

06.05.2021.

HUP se dopisom obratio ministru Berošu i ravnatelju HZJZ-a gospodinu Capaku, prijedlogom za uvođenje besplatnog testiranja na COVID-19, a za koje smatramo kako može doprinijeti u borbi protiv pandemije.

Brzo otkrivanje i izoliranje oboljelih smatra se presudnim alatom za smanjenje transmisije virusa među populacijom, a prošli tjedan Europski parlament donio je stajalište u kojem se izjasnio kako bi države članice EU-a trebale „osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”. Ističe se kako bi to bilo potrebno uvesti i zbog izbjegavanja diskriminacije onih osoba koje nisu cijepljene, kao i zbog ekonomskih razloga budući da samo neke države članice pružaju besplatno testiranje, a u drugima se testove mora plaćati.

Slijedom izrečenog, ukazujemo kako dio poslodavaca provodi redovita testiranja svih radnika na COVID-19 čime sudjeluju u sprečavanju širenja zaraze, dok drugi poslodavci, na žalost, nemaju takvu financijsku mogućnost. Kako pandemija traje već dugo, troškovi testiranja kod pojedinih poslodavaca dosegli su razinu koja već značajno opterećuje njihovo poslovanje stoga predlažemo da se, po uzoru na druge države članice, omogući pravovremeno i besplatno testiranje radnika u poduzećima, odnosno svih građana na adekvatnim lokacijama.

Smatramo kako bi se uvođenjem besplatnog testiranja dodatno ograničilo širenje virusa te bi se podržao oporavak i normalno obavljanje poslovnih aktivnosti, sa što manje posljedica i teškoća, pandemiji usprkos, a na taj bi se način smanjili i posljedični izostanci s rada i troškovi bolovanja.

vrh stranice
vrh stranice