HUP sudjelovao na Tripartitnom socijalnom samitu u Bruxellesu

16.10.2019.

16. listopada 2019. Bruxelles - Glavna tema Tripartitnog socijalnog summita bila je "Napredak u socijalnim i ekonomskim dimenzijama za konkurentnu, poštenu i održivu Europu: Uloga socijalnih partnera i socijalnog dijaloga". Rasprave su bile strukturirane oko tri podteme:

 

  • Pravedan prijelaz na klimatsko neutralnu ekonomiju
  • Ulaganje u vještine i poboljšanje pristupa obuci odraslih
  • Oblikovanje industrijske politike koja odgovara budućnosti

 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker naglasio je: „Stanje u Europi je bolje nego prije pet godina. Stvoreno je više od 14 milijuna radnih mjesta, a rekordni broj od 241 milijuna ljudi je zaposlenih u Uniji. S više od 24 zakonske inicijative koje su usvojene za njegovu potporu, Europski stup socijalnih prava postao je stvarnost i donosi promjenu u životu Europljana, od bolje ravnoteže između radnog i privatnog života do veće pravednosti na tržištu rada. U svijetu koji se brzo mijenja, važnije je nego ikad i dalje utvrđivati socijalnu dimenziju Europske unije. Jer Europa će biti socijalna ili neće biti Europa. "

 

Sa strane rotirajućeg predsjedatelja, finski premijer, Antti Rinne, naglasio je: "Moramo EU učiniti najkonkurentnijim, društveno najpravednijim, niskougljičnim gospodarstvom na svijetu. Da bismo postigli održivi rast, moramo ulagati u vještine, obrazovanje i promicanje socijalne pravednosti i jednakosti. Moramo shvatiti da ekonomska održivost ne može postojati bez socijalne i ekološke održivosti "

 

U svom izlaganju Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a, naglasio je kako je i institucijama EU, vladama, i socijalnim partnerima podjednako potrebna zajednička vizija, ciljevi i odgovornost za rješavanje demografskih izazova, klimatskih promjena i  izazova digitalizacije. Zajednička je odgovornost oblikovanje industrijske politike koja odgovara budućnosti, koja je ambiciozna i proaktivna. Ako želimo Europa i dalje bude jedno od najboljih mjesta za život i rad na svijetu, moramo graditi snažnu industrijsku politiku koja usklađuje globalnu konkurentnost i blagostanje, ulaganja i inovacije, razvoj i održivost.

 

Predsjednik BusinessEurope, Pierre Gattaz, koji predstavlja poslodavce (BusinessEurope, CEEP, SMEunited) je izjavio: „Uspješno gospodarstvo od suštinskog je značaja za daljnji razvoj. Ambiciozna industrijska strategija, zajedno sa strategijom koja podržava razvoj malih i srednjih poduzeća, imaju ključnu ulogu u jačanju industrijske baze u Europi i dugoročnom stvaranju gospodarskog rasta i radnih mjesta. Moramo uzeti u obzir podržavajuću ulogu učinkovitih javnih usluga. Osiguravanje održivosti našeg društvenog modela zahtijeva održavanje konkurentnosti naše Europske unije. Ekonomska održivost temelj je za produktivna ulaganja potrebna za društveni razvoj i zaštitu okoliša. Ono što želimo potrošiti, prvo moramo zaraditi. Poslodavci su spremni raditi na učinkovitim rješenjima, sa sindikatima u njihovoj ulozi socijalnih partnera, kao i u tripartitnoj suradnji s Europskom komisijom i nacionalnim vladama."

 

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC), Luca Visentini, rekao je: „Europi trebaju radikalne promjene u svojoj ekonomskoj politici, kako bi rast bio održiviji i društveno i ekološki. Javna i privatna ulaganja, kao i stope zaposlenosti i kretanja plaća, još uvijek zaostaju za razinama prije krize i trebaju snažan zamah kroz reformirano ekonomsko upravljanje, zdravu industrijsku politiku te ojačani socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje u svim državama članicama EU.  Europa mora na pošten i sveobuhvatan način upravljati izazovima klimatskih promjena, digitalizacije, automatizacije i globalizacije. Društveno pravedna tranzicija zahtijevat će javna ulaganja za stvaranje kvalitetnih radnih mjesta u čistoj industriji, pravo na cjeloživotno učenje za sve radnike. Također vlade i poslodavci trebaju raditi sa sindikatima kako bi predvidjeli i upravljali promjenama."

 

vrh stranice
vrh stranice