HUP se očitovao na Prijedlog zakona o strancima

03.12.2019.

HUP je od svojih članova zaprimio veliki broj komentara i primjedbi na Prijedlog zakona o strancima. Kao ključni problem predloženog novog modela članovi ukazuju na i dalje zahtjevnu i dugotrajnu proceduru uz postavljanje novih ograničenja te dodatnih uvjeta i kontrola poslodavcima.  U trenutku praktički potpuno iscrpljenog domaćeg tržišta rada, nužno je urediti novi sustav zapošljavanja stranaca koji će biti efikasniji i jednostavniji u odnosu na aktualni kvotni model te koji će biti konkurentniji u odnosu na zemlje u okruženju. 
Načini kontrole i provjere zapošljavanja stranaca predloženi su na više  razina i bespotrebno se ponavljaju, dok bi svrha novog modela bi trebala biti upravo obrnuta. Ujedno se dodjeljivanjem pretjeranih kontrolnih ovlasti HZZ-u postupak zapošljavanja stranaca administrativno i vremenski opterećuje, pri čemu i MUP i dalje vrši gotovo iste provjere koje je prethodno odradio HZZ.

Novi Zakon i model zapošljavanja stranaca u pravilu bi trebao funkcionirati po modelu testiranja tržišta rada u Hrvatskoj, a lista tzv. deficitarnih zanimanja je predviđena za postupanje u situacijama kada za pojedine poslove postoji izražena deficitarnost i nema smisla ni potrebe na svaki novi upit (oglas) iznova testirati raspoloživost i dostupnost radnika u Hrvatskoj. Stoga je važno postupak testa tržišta rada učiniti efikasnim i operativno provedivim u što kraćem roku te u skladu s gospodarskim kretanjima i sve dinamičnijem tržištem rada, a ne temeljiti na stanju evidencije nezaposlenih osoba kako je predloženo. 

HUP nastavlja s aktivnostima unutar radne skupine gdje ćemo pokušati utjecati na to da se zakonom propiše što kvalitetniji postupak koji će poduzetnicima osigurati brzu reakciju sustava u trenutku kada se ukaže potreba za radnom snagom koju nije moguće pronaći na domaćem tržištu rada.
vrh stranice
vrh stranice