HUP Rijeka sudionik u projektu „Razvoj investicijskog okruženja“

22.09.2011.

Hrvatska udruga poslodavaca, Regionalni ured u Rijeci, postala je sudionik u projektu Razvoj investicijskog okruženja s ciljem privlačenja stranih ulagača putem One-stop Service Centre-a.

Pored HUP-a u projektu sudjeluju Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci, HZZ Područna služba Rijeka te Regionalna razvojna agencija Porin d.o.o. koja je ujedno i koordinator provedbe planiranih aktivnosti.
Cilj projekta je poboljšanje sposobnosti županijskih razvojnih agencija u promoviranju svoje županije za privlačenje izravnih stranih ulaganja u izabranim sektorima te povećanje konkurentnosti županije i jačanje vlastitih snaga. Uz već postojeće provedbene standarde (imovinski, informacijski i marketinški) uvodi se i novi Standard investicijskog okruženja kao ključni element stvaranja svojevrsnog profesionalizma u pristupanju i u privlačenju stranih ulaganja.

Upravo Standard investicijskog okruženja uključuje 'Podršku realizaciji investicijskih projekata' - ključnog elementa svih uspješnih programa za promicanje ulaganja. Navedena Podrška odabrana je zbog važnosti u razvoju vještina i kapaciteta županija te njihovih agencija u dodavanju vrijednosti njihovom radu s postojećim i budućim ulagačima. Ovaj standard uključuje sve najbolje prakse u promicanju ulaganja, a podrazumijeva i One-stop Service Centre koji je usmjeren na podršku ulagačima i predstavlja virtualni ured smješten u razvojnoj agenciji kao pomoć ulagaču za komunikaciju, a u cilju bolje koordinacije s domaćim dionicima i potrebama ulagača da na jednom mjestu dobiju prve potrebne informacije.

Potencijalnom ulagaču će se, na jednom mjestu, ponuditi usklađen pristup za olakšavanje i ubrzavanje cijelog procesa donošenja odluka. Osim toga, Standard obuhvaća i program post-investicijskih usluga koji je osmišljen kao program podrške postojećim ulagačima kako bi ih se potaklo na nova ulaganja.

Standard podrazumijeva i program za razvoj javnog zagovaranja i razvoj proizvoda čiji je cilj unaprijediti ulagačku klimu u županijama čime se daje potpora kroz redovne posjete postojećem ulagaču radi osiguravanja novih ulaganja i promocije županije, a uvažavajući eventualne probleme koje ulagač ima i pružanju pomoći u rješavanju istih.
vrh stranice
vrh stranice