HUP pozdravlja uvrštavanje Nacrta prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu na današnju Sjednicu Vlade RH

11.03.2021.

HUP pozdravlja odluku Vlade Republike Hrvatske o uvrštavanju Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu na današnju Sjednicu Vlade RH. S ovime je ispunjeno obećanje koje je ministar Butković iznio na zadnjoj Sjednici GSV-a prema socijalnim partnerima, što također pozdravljamo. Nadamo se da će ovaj zakonski prijedlog, kojega se predlaže prihvatiti u žurnom postupku, napokon doprinijeti bržem rješavanju gorućeg problema autobusnih prijevoznika koji obavljaju javnolinijski prijevoz putnika. Trenutno uređenje prijevoza putnika nije održivo s obzirom da i dalje nisu sklopljeni ugovori o javnim uslugama, a bez adekvatnog uređenja javnolinijskog prijevoza putnika, prijevoznicima prijeti zatvaranje linija i propast, što bi dovelo do gubitka više od 7.000 radnih mjesta.

Podsjećamo, prijevoznici implementaciju ugovora o javnoj usluzi čekaju od svibnja 2018. godine kada je donesen zakon koji istu propisuje. Neprovođenjem zakona direktno se utječe na urušavanje cijelog sektora prijevoza putnika autobusima, a prijevoznicima je onemogućen pristup EU fondovima koji trebaju biti zamašnjak za cijelo gospodarstvo pa tako i za sektor prometa. Bez osigurane mobilnosti, dodatno se narušava opstanak ruralnih krajeva i potiče se siromaštvo i iseljavanje. Bez kvalitetno uređenog prijevoza nema niti gospodarske niti društvene revitalizacije rubnih i ruralnih područja RH.

HUP- Koordinacija javnolinijskog prijevoza putnika i dalje će inzistirati na hitnoj implementaciju Ugovora o javnim uslugama koju Zakon definira još od 2018. godine kako bi se spriječila moguća otpuštanja i daljnji kolaps hrvatskih autobusnih prijevoznika. Nadamo se da će izmjene predmetnog Zakona doprinijeti sprječavanju takvog crnog scenarija.


vrh stranice
vrh stranice