HUP: Potrebne su nam hitne mjere za zaštitu likvidnosti gospodarstva

24.07.2020.

Zagreb, 23.7.2020. – Jučerašnjim dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu financija RH HUP je zatražio poduzimanje hitnih mjera za zaštitu likvidnosti gospodarstva, a kojima će se posljedično zaštititi i radna mjesta.

Zbog korona krize, elektroindustrija i metalna industrija imaju zastoje u završavanju projekata, usporeno je ugovaranje poslova i naplata, a problemi u isporukama repromaterijala i komponenti produljuju ugovorene rokove isporuke. Za premošćivanje ovakvog stanja, izvoznici trebaju dostupna obrtna sredstva, a kriza traži da se zahtjevi za kredite brže rješavaju. Brojni izvozni poslovi su pomno, pažljivo i detaljno pripremani godinama te je nužno održati kratkoročnu tekuću likvidnost kako bismo na kraju imali manje bolan pad izvoza“istaknula je Marija Šutina, direktorica granskih udruga HUP-a

 

Aktualna gospodarska kriza uzrokovala je povećanu potrebu za obrtnim sredstvima zbog kojih je nužno poduzeti hitne mjere, a neke od ključnih navodimo u nastavku:

·         Veća dostupnost obrtnih sredstava putem HAMAG-BICRO, HBOR-a i banaka, značajnije direktno kreditiranje poduzeća od strane HBOR-a i preuzimanje većeg rizika banaka s obzirom na trenutne okolnosti, uključujući i poduzeća koja su predstečajnom nagodbom uspostavila likvidnost i solventnost prije izbijanja pandemije.

 

·         Korona kriza donijela je otežano ugovaranje poslova i produženje rokova naplate na izvoznim tržištima te je potrebno prilagoditi uvjete za osiguranje izvoza koji su trenutno ograničavajući. Osiguranje izvoza treba biti obuhvatnije i u višim iznosima te uključivati i udaljenija tržišta trećih zemalja.

 

·         Pojačan faktoring za izvoz kako bi poduzetnici imali potreban dodatni izvor kratkoročnog financiranja.

 

·         Nastavak poreznog moratorija i obročne otplate - potrebno je produžiti mjeru oslobođenja od plaćanja obveza poreza i drugih davanja za pomoć poduzećima koja trpe štete u poslovanju izazvane koronavirusom, provoditi nadzor kako bi se osiguralo da oni koji stvarno trpe štete zbog pandemije pomoć i dobiju, s time da bi moratorij trebalo promatrati i u kontekstu izvještaja o novčanom tijeku jer on pokazuje stvarno kretanje novčanih sredstava te se teško može sakriti.

 

·         Poželjno je nadograditi Finin COVID score jer ne uzima u obzir sve dužu naplatu ili visinu nenaplaćenog potraživanja, što bi unaprijedilo objektivnost procjene ugroženosti poslovanja.

vrh stranice
vrh stranice