HUP Podružnica Dalmacija objavila javni poziv svim poduzetnicima i investitorima čiji su investicijski projekti zaustavljeni

18.06.2010.

18. lipnja 2010. u prostorijama HUP-a regionalnog ureda Split, održala se konferencija za novinare Hrvatske udruge poslodavaca Podružnice Dalmacija čija je glavna tema bila objava javnog poziva svim investitorima da prijave projekte koji su u realizaciji naišli na različite administrativne prepreke. Cilj javnog poziva je prikupiti podatke o vrijednosti zaustavljenih investicija, uzrocima koji su doveli do zaustavljanja projekata i posljedicama po tvrtke u pitanju.
18. lipnja 2010. u prostorijama HUP-a regionalnog ureda Split, održala se konferencija za novinare Hrvatske udruge poslodavaca Podružnice Dalmacija čija je glavna tema bila objava javnog poziva svim investitorima da prijave projekte koji su u realizaciji naišli na različite administrativne prepreke. Cilj javnog poziva je prikupiti podatke o vrijednosti zaustavljenih investicija, uzrocima koji su doveli do zaustavljanja projekata i posljedicama po tvrtke u pitanju. Treba naglasiti da se traže samo podaci o projektima koji imaju osiguranu financijsku konstrukciju i koji imaju čisto vlasništvo. Podaci trebaju uključivati vrijednost projekta, lokaciju i razlog usporavanja ili blokade. Nakon što se prikupljeni podaci obrade, bit će predstavljeni javnosti i poslani na uvid nadležnom ministarstvu, Vladi i predstavnicima lokalne uprave i samouprave. Inicijativa o javnom pozivu nametnula se nakon što su pojedini poduzetnici samoinicijativno počeli slati Hrvatskoj udruzi poslodavaca opise blokiranih projekata, pa i čitave projektne dokumentacije.

Na konferenciji za novinare su ispred Hrvatske udruge poslodavaca izlagali predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Dalmacija Hrvoje Marušić i dopredsjednik HUP-ove udruge voditelja projekata u razvoju nekretnina (developera) Vicenco Blagaić.

Tom prilikom predsjednik dalmatinske podružnice HUP-a Hrvoje Marušić je izjavio:

„ Preuzeli smo na sebe obvezu da sve poduzetnike koji imaju projekte u tijeku, koji grade i slično da nam se jave u sljedećih 15 dana, kako bi HUP mogao ažurirati podatke te analizirati ih radi detekcije problema. Mi želimo pomoći Vladi da uvidi na kojoj razini i na kojim mjestima su projekti zakočeni. Kao u začaranom krugu ministarstva prebacuju problem na županije,a županije na općine. U jeku aktualne priče sa sindikatima i borbi za prava radnika, poslodavci su u drugom planu, iako i oni imaju pravo na rad, što im u ovom slučaju nije omogućeno.“

Marušić je na kraju svog izlaganja napomenuo kako želi otkloniti svaku primisao da se ovdje radi o miješanju u politiku. Radi se zaštiti poduzetničkih interesa, o projektima koji su perspektiva razvoja Hrvatskog juga, o zapošljavanju i o punjenju lokalnog i državnog proračuna.

Dopredsjednik HUP-ove udruge voditelja projekata u razvoju nekretnina Vicenco Blagaić kazao je: „Za investitore u Hrvatskoj koji žele raditi sve je puno nepredviđenih barijera, birokracije što je loša poruka poduzetnicima i investitorima. Jučer je razum prevladao, što je dokaz razumijevanja biti problema. Iako sam svoj problem riješio, smatram da trebam pomoći i drugima. Dobio sam dosta podrške, ali se ljudi boje samostalno istupiti jer smatraju da im javni istupi mogu donijeti nove probleme. Zato ovom prilikom pozivam investitore da dostave tražene informacije jer preko Hrvatske udruge poslodavaca želimo pomoći i drugima da pokrene svoje projekte.“Na kraju konferencije za novinare, direktorica HUP-ovog regionalnog ureda Split Vesna Ivić -Šimetin zamolila je poduzetnike i investitore da ne šalju čitave projektne dokumentacije, nego kratak opis projekta, vrijednost investicije, lokaciju i razloge zašto projekt još nije realiziran.
vrh stranice
vrh stranice