HUP-ov Radni ručak s potpredsjednikom Vlade RH Brankom Grčićem, 22. listopada 2013. godine

23.10.2013.

Nikada mi nije bilo teže govoriti na ovakvom skupu poduzetnika, rekao je uvodno predsjednik HUP-Udruge malih poduzetnika Petar Lovrić na tradicionalnom Radnom ručku s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Brankom Grčićem. Svoju je izjavu potkrijepio činjenicama kako se poduzetnike posljednjih mjesec dana napada kako su oni krivi za krizu te u konačnici izostanak rasta hrvatskoga gospodarstva. Rekao je kako mu se čini da ima dojam da poduzetnici rade s dvije Vlade, jedna je ona koja cijene poduzetnike i s njima dobro komunicira, te druge koja ih samo kritizira.

Tvrke nisu socijalne ustanove, ne možemo otvarati nova radna mjesta bez stvaranja preduvjeta za to, a to je stvaranje novih poslova, pravna sigurnost i odgovarajuća porezna politika, a ne porezna represija – napomenuo je Petar Lovrić.

Direktorica HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika Anny Brusić također je u svom obraćanju naglasila kako su poduzetnici součeni s učestalim kritikama na privatni sektor, kao onom koji je zakazao u naporima za prekidom nepovoljnih gospodarskih trendova, odnosno da ne investira dovoljno.

Rekla je i to kako cijela Europa ulaže napore da generator rasta bude privatni sektor, a zemlje u tranziciji su navikle da imaju stranih investicija, a ne samo domaćih ulagača. Napomenula je i kako je u Hrvatskoj velik dio privatnog sektora insolventan i ne zna kome bi prodao svoj proizvod.
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić pak, bio je optimističan te 2014. najavio kao godinu preokreta i rasta gospoarstva. Rekao je kako uvođenje reda nije represija te kako bliskost bilo kojoj stranci ne smije biti važna u jednakom tretmanu sviju pred poreznim i drugim propisima. Kazao je i da je optimist, ali ne na kratki već neki srednji, realniji rok.
-Pojačat ćemo konkurentsku prednost jer u idućih osam godina u željezničku infrastrukturu, projekte u okolišu te industrijsku proizvodnju bit će investirano oko 10 milijurardi eura i to bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije - poručio je Branko Grčić.
Poduzetnici su imale priliku postavljati i potpredsjedniku Vlade pitanja, a ona su se većinom odnosila na poduzetničku klimu, investiranje, neusklađenost europskih propisa s hrvatskim zakonodavstvom, te odluka Vlade poput izdvajanja noesnovnih djelatnosti u zdravstvu, školstvu i sl.
Napomenuo je kako hrvatska Vlada ne može sama pokrenuti gospodarstvo, no može indirektno pomoći. Hrvatska ima velike mogućnosti, kazao je, te posebno istaknuo nekoliko tvrtki koje se bave istraživanjem i razvojem te uspješno posluju. Na skupu poduzetnika govorilo se i o aktualnom stanju vezanome za Hrvatsku gospodarsku komoru. Predsjednik HUP-Udruge malih poduzenika Petar Lovrić rekao je kako je komora nužna, no treba jasno odrediti koji je njezin cilj te raspraviti o članarinama. Smatra kako HGK treba postati trgovačka komora budući zastupa interese trgovačkih društava.
vrh stranice
vrh stranice