HUP od Vlade RH traži prestanak obračuna poreznih i ostalih davanja na donacije i pomoć građanima koji su pogođeni potresima

30.12.2020.

Zagreb, 30.12.2020. - HUP se danas dopisom obratio Vladi RH s molbom privremenog prestanka obračuna i plaćanja svih poreznih davanja na oblike pomoći i donacija građanima Hrvatske koji su pogođeni posljedicama potresa, a pogotovo na području Petrinje, Siska i Banovine. Prvenstveno se misli na obračun i plaćanje:

 

1. PDV-a na isporuku dobara i usluga te

2. poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima koji su pogođeni posljedicama potresa.

U pogledu PDV-a na isporuku dobara i usluga, trenutačno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a. No, donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja. Stoga, apeliramo na Vladu RH da donese odluku da se u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa.

Mnoga poduzeća su već pokazala interes za direktnu pomoć pogođenim građanima, kao što ste i istaknuli u svojim jučerašnjim medijskim izjavama. Tako su hotelske kuće ponudile smještaje građanima, druga poduzeća su dostavila različitu robu kao što su voda, hrana, higijenske potrepštine, grijalice, itd.

„Mnogi poduzetnici, članovi HUP-a javljaju nam kako imaju namjeru u nadolazećim danima i tjednima pomoći direktno građanima prilikom obnove njihovih kuća s materijalima, opremom i uslugama. Problem je, međutim, što prema trenutačnim propisima, za donaciju ove robe i usluga dotična poduzeća i obrtnici moraju obračunati i plaćati PDV.“ - izjavio je glavni direktor HUP-a, dr.sc. Damir Zorić

Brojni poslodavci žele pomoći svojim zaposlenicima koji su žrtve potresa te bi im svaki oblik pomoći koji pruže, bilo u novcu ili robi i uslugama, trebao biti oslobođen eventualnog poreza na dohodak te doprinosa. U HUP-u smatramo kako nije pravično i u duhu solidarnosti u ovo krizno razdoblje obračunavati i plaćati poreze i ostala davanja na oblike pomoći građanima pogođenih područja. Osim što za neka poduzeća to može imati odvraćajući učinak, to također indirektno umanjuje količinu donacija za iznos naplaćenih poreza i ostalih davanja.

vrh stranice
vrh stranice