HUP o gospodarskim izazovima na konferenciji „Dan novih znanja – Poslovni navigator“

25.10.2012.

U Osijeku je održana konferencija pod nazivom „Dan novih znanja – Poslovni navigator“, namijenjena malim i srednjim poduzetnicima u organizaciji Societe Generale – Splitska banka i tjednika Lider uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca, podružnice Osijek. Stručnjaci s praktičnim i primjenjivim savjetima za uspješno poslovanje Ivica Milčić (RIF), Bernard Jakelić (HUP), Mirjana Samardžić Novoselec (Razbor) te Zdeslav Šantić, Tomislav Aljinović, Ranko Jeftić, Nives Rudež iz Splitske banke uputili su oko 80 poduzetnika kako upravljati tvrtkom u nestabilnom gospodarskom okruženju.

Najveću pažnju poduzetnika privukle su teme vezane uz primjenu novog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi i mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata iz strukturnih fondova EU.
Zdeslav Šantić upozorio je kako je globalna kriza razotkrila sve slabosti i nedostatke domaćeg gospodarstva. Ulaskom u EU, Hrvatska će osjetiti puno slabije kratkoročne pozitivne efekte nego što je to bilo u prijašnja dva vala proširenja, dok će dugoročno, ulazak u EU imati pozitivan utjecaj na rast gospodarstva. Prema Šantiću oporavak na domaćem tržištu rada bit će dugotrajan i težak zbog strukturnih slabosti domaćeg tržišta: neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom te visoka rigidnost tržišta rada i niska mobilnost radne snage.

Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a u svom se izlaganju osvrnuo se probleme na putu gospodarskog razvoja - nedostatak gospodarske strategije, zaoštravanje krize na tržištima koji su gospodarski partneri RH, izlazak iz CEFTA saveza ulaskom Hrvatske u EU, izostanak kapitalnih infrastrukturnih projekata. Umjesto stvaranja antipoduzetničke klime potrebno je rasteretiti gospodarstvo od parafiskalnih nameta jer jedino poduzetništvo može pokrenuti gospodarstvo.

Osnovni cilj hrvatskog gospodarstva jest pokretanje novih investicija i privlačenje direktnih stranih investicija. Kreativnost i inovativnost mogu pridonijeti povećanju konkurentnosti Hrvatske na novim tržištima i zato je vrlo važno da pritom visoka razina administrativne neučinkovitosti ne bude prepreka rastu i razvoju, zaključio je Jakelić.
vrh stranice
vrh stranice