HUP nije bio uključen u postupak donošenja Zakona o PDV-u

06.06.2013.

Postupak promjena u sustavu PDV-a Prijedlogom Zakona o PDV-u sastavni je dio harmonizacije hrvatske porezne regulative s europskom te je pred nama vrlo intenzivno razdoblje prilagodbe brojnim i značajnim promjenama u sustavu PDV-a u relativno kratkom razdoblju.
Imajući na umu obujam i zahtjevnost nužnih promjena te kratko vrijeme prilagodbe, HUP je u nekoliko navrata, od samog početka rada na tekstu Zakona nudio svoju stručnu pomoć, no sa žaljenjem moramo konstatirati da predlagatelj Zakona - Ministarstvo financija nije uvažilo naše prijedloge.
Naime tijekom izrade samog teksta Zakona, a niti poslije toga, predstavnici HUP-a nisu bili uključeni u radnu skupinu, niti je HUP-u kao socijalnom partneru taj Zakon u konačnom obliku dostavljen na mišljenje iako smo uputili niz dopisa i prijedloga prema resornom ministarstvu.
HUP je također tražio i provedbu procjene učinaka izmjene PDV regulative na poslovni sektor kako bi se procijenili učinci primjene novog Zakona na gospodarstvo, za što predlagatelj također nije pokazao razumijevanje.
Obzirom na tijek zakonodavnog procesa, a Zakon je tek upućen u drugo čitanje u Sabor, nije za očekivati njegovo donošenje prije 15. lipnja 2013., dakle svega nekoliko dana prije početka primjene 1. srpnja 2013. godine.
HUP upozorava na velike promjene koje Zakon donosi za sve obveznike te na vrlo kratko vrijeme ostavljeno za pripremu i prilagodbu, tim prije što je nužno donijeti i Pravilnik o PDV-u kao podzakonski akt.
Prema najavama iz Ministarstva financija Zakon o PDV-u mijenjat će se i u 2014. godini, obzirom da određene Direktive stupaju na snagu 2015. godine te su iz Ministarstva najavili da će se tada ponovno razmatrati neki od HUP-ovih prijedloga.
Na našim stranicama rezerviranim za članove možete pogledati neke od prijedloga HUP-a vezano uz Zakon o PDV-u koje smo proslijedili resornom ministarstvu kao i kratki osvrt HUP-a na Konačni prijedlog Zakona o PDV-u.

PRIJAVA
vrh stranice
vrh stranice