HUP na sastanku s ministrima Grčićem i Ostojićem

09.01.2013.

Na inicijativu Hrvatske udruge poslodavaca s ciljem stabilizacije zdravstvenog sustava, iskorištavanja postojećih kapaciteta i pokretanja investicija u zdravstvu, predstavnici zdravstvenih udruga HUP-a sastali su se s Brankom Grčićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU i Rajkom Ostojićem, ministrom zdravlja.

Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a, naglasio je kako zdravstvena industrija ima ogroman potencijal i može se i treba uklopiti u strateške projekte Vlade RH i Ministarstva zdravlja. Također navodi privatnu inicijativu u zdravstvu kao važnu u upravljanju investicijama i u podršci svojim kapacitetima javnom sektoru. Privatni zdravstveni sustav komplementaran je javnom sektoru naglašava g. Mudrinić.
U zdravstvenom sustavu svi su partneri i zajedničkim naporima može se učiniti puno. Prioriteti u zdravstvu su rokovi plaćanja, bolnički tender, referenciranje i PDV na lijekove. Orešković je naglasio kako je proizvodnja lijekova strateška industrija s obzirom na broj zaposlenih (4500), sredstva koja su investirana u razvoj ove industrije, širenje u regije, ali i zapošljavanje novih radnika u vrijeme krize (10% novozaposlenih) te predložio primjenu modela klastera u zdravstvu kako bi se maksimalno iskoristili europski fondovi.

Kovač je naglasila da kada govorimo o racionalizaciji troškova onda privatni sektor tome može pridonijeti naročito kada uzmemo u obzir da imamo 7 privatnih bolnica i 476 privatnih poliklinika i da je u 2011. godini ostvaren prihod svih privatnih ustanova oko 2 milijarde kuna (mali dio je s HZZO-om ali najveći dio je privatna potrošnja).

Nove investicije su veliko područje, potrebno je stvaranje primjerenih uvjeta za strateške investicijske projekte kao bitnog pokretača gospodarskog rasta, rekao je Grčić. Farmaceutska industrija je izuzetno važna, jednako kao i turizam i zdravstveni turizam koji je još uvijek u minusu, ali će Vlada učiniti sve kako bi se taj segment ojačao. Vlada želi dati potporu poslodavcima kako bi Hrvatska bila atraktivna za ulaganja stranim ali i domaćim investitorima. Korištenje fondova EU bit će moguće od 2014. godine jer trenutno ne postoji strateški operativna podloga u čiju pripremu trebaju biti uključeni i predstavnici poslodavaca.

Sastanku su prisustvovali Luka Vončina, pomoćnik ministra zdravlja, Diana Glavina, tajnica Kabineta ministra zdravlja, Tihomir Orešković, predsjednik uprave Plive d.d. i predsjednik HUP-Udruge proizvođača lijekova, Ivo Usmiani, predsjednik uprave Jadran Galenski Laboratorij d.d. i dopredsjednik HUP-Udruge proizvođača lijekova, Zoran Maleš, ravnatelj Ljekarne Prima pharme i predsjednik HUP-Udruge ljekarni, Nevenka Kovač, ravnateljica Specijalne bolnice sv. Katarina i predsjednica HUP-Udruge privatnih poliklinika,bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb, Maša Smokrović, ravnateljica Ustanova Smokrović i predsjednica HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi, Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a i Marijana Filipić, direktorica zdravstvenih granskih udruga HUP-a.
vrh stranice
vrh stranice