HUP na konferenciji o jačanju socijalnog dijaloga i potpisivanju novog Programa rada za europski socijalni dijalog 2019-2021

06.02.2019.

Konferencija o jačanju socijalnog dijaloga koja je danas, 6. veljače 2019. održana u Bruxellesu okupila je predstavnike socijalnih partnera iz država članica, predstavnike europskih socijalnih partnera i Europske komisije, a na kraju konferencije europski socijalni partneri potpisali su novi program rada za europski socijalni dijalog u razdoblju 2019-2021.

Socijalni partneri imaju posebnu ulogu u praćenju proces transformacije gospodarstva i u osmišljavanju uravnoteženih mjera i rješenja koja doprinose gospodarskom i društvenom napretku. Socijalni dijalog na svim razinama posebno je važan za učinkovita tržišta rada.

U tom kontekstu, 6. autonomni program rada europskih socijalnih partnera podržava ciljeve izjave o Novom startu za socijalni dijalog za

a) jačanje socijalnog dijaloga na europskoj i nacionalnoj razini;

b) poticanje uloge i utjecaja nacionalnih socijalnih partnera u Europskom semestru;

c) jačanje podrške izgradnji kapaciteta za nacionalne socijalne partnere, osobito kroz Europski socijalni fond.

 

Radni program za razdoblje 2019.-2021. ima sljedeće prioritete (i instrumenti za načine adresiranja prioriteta) :

  1. Digitalizacija (Instrument: Seminar i novi Autonomni okvirni sporazum)
  2. Unapređenje učinkovitosti tržišta rada i sustava socijalne zaštite (Instrument: posebna radna skupina)
  3. Vještine (Instrument: Seminar i zajednički projekt)
  4. Adresiranje psiho-socijalnih aspekata i rizika na radu (Instrument: Seminar za identifikaciju zajedničkih zaključaka i daljnjih zajedničkih akcija)
  5. Izgradnja kapaciteta za snažniji socijalni dijalog (Instrument: radna pod-skupina unutar Odbora za socijalni dijalog)
  6. Kružno gospodarstvo (Instrument: zajednički projekt)

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika europskih socijalnih partnera, nazočnima se obratila Andriana Sukova, zamjenica glavnog direktora za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju u EK, koja je pobliže objasnila ulogu Komisije u facilitiranju socijalnog dijaloga, kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini, ali i u jačanju kapaciteta kapacitete socijalnih partnera. Kao i do sada, Komisija će pratiti program rada za europski socijalni dijalog 2019-2021. svojim pozivima na dostavu projektnih prijedloga.

U sklopu konferencije održana su i dva tematska panela:

  • Uloga socijalnih partnera u poboljšanju učinkovitosti tržišta rada i socijalnih sustava;
  • Uloga socijalnog dijaloga u digitalizaciji;

gdje su predstavnici socijalnih partnera imali priliku prenijeti svoja iskustva i primjere dobre prakse u radu europskih i nacionalnih socijalnih partnera.

Konferencija se nastavila u poslijepodnevnim satima, kada su najviši predstavnici EU socijalnih partnera pristupili potpisivanju programa rada za europski socijalni dijalog u razdoblju 2019-2021: Luca Visentini, glavni tajnik ETUC-a, Markus Beyrer, glavni direktor BusinessEurope-a, Valeria Ronzitti, glavna tajnica CEEP-a i Veronique Willems, glavna tajnica SMEUnited-a.

Markus Beyrer, glavni direktor BusinessEurope-a istaknuo je kako je ova konferencija jasan signal institucijama EU i svim dionicima, da je socijalni dijalog u EU živ i važan. Posebno je stavio naglasak na digitalizaciju. Europskom poslovnom sektoru potreban je sve veći broj ljudi s digitalnim vještinama kako bi ostao kompetentan u odnosu na najveće konkurente na globalnoj razini.

Svi su govornici istaknuli važnost ovog programa rada, postignutog na osnovi konsenzusa svih socijalnih partnera, a koji će biti ideja vodilja ovoj, ali i sljedećem sazivu Europske komisije na području socijalnog dijaloga.

Valdis Dombrovskis izrazio je potporu u ime EK, ovom strateškom dokumentu za socijalne partnere. U kontekstu post-kriznog perioda Komisija je prepoznala ključnu ulogu socijalnih partnera, a na primjer, Europski stup socijalnih prava bio je još jedan primjer zajedničkog rada, istaknuo je. Pohvalio je radni program, jer su svi prioriteti zajednički dogovoreni i u skladu s prioritetima same EK. Posebno je istaknuo primjer digitalizacije, koja je prioritet za europsku konkurentnost, ali i potrebu za „isključivanjem“, što je također potreba vezana uz kvalitetu života i rada europskih zaposlenika.

Na kraju je održan okrugli stol visoke razine, o budućnosti socijalnog dijaloga, s povjerenicima EK i predstavnicima europskih socijalnih partnera, u kojem su sudjelovali:

- Marianne Thyssen, povjerenica EK za zapošljavanje, socijalna pitanja i mobilnost radne snage, 

- Marius-Constantin Budăi, Ministar rada i socijalnih pitanja Rumunjske 

- Luca Visentini, glavni tajnik ETUC-a

- Markus Beyrer, glavni direktor BusinessEurope-a:

- Valeria Ronzitti, glavna tajnica CEEP-a

- Véronique Willems, glavna tajnica SMEunited-a.

 

vrh stranice
vrh stranice