HUP Koordinacija za medicinske proizvode_Poteškoće i rizici u dostupnosti medicinskih pomagala za osiguranike HZZO-a

25.11.2022.

Predstavnici HUP-Koordinacije za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca, na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, upoznali su saborske zastupnike s neodrživom situacijom u dostupnosti medicinskih proizvoda, visokim nabavnim troškovima te drugim rizicima zbog kojih prijeti opasnost da će mnogi medicinski proizvodi postati nedostupni za pacijente.

Zbog otežane makroekonomske situacije koja je počela pandemijom COVID-19, nastavila se ratom u Ukrajini, ogromnim rastom cijena energenata i velikim problemima u opskrbi te desetogodišnjim stalnim padom cijena pomagala na Listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Koordinacija medicinskih proizvoda pri HUP-u izrazila je veliku zabrinutost da neće biti u mogućnosti opskrbljivati hrvatsko tržište medicinskim pomagalima koji su mnogobrojnim bolesnicima neophodni za život. Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku istaknuli su kako se čak 98% pomagala uvozi, a samo u ovoj godini nabavna cijena je porasla 30-40%, cijena goriva je u pola godine porasla 27,7%, a cijena kontejnerskog prometa čak 1700%. Upozorili su i na restriktivan Pravilnik o načinu određivanja cijena i uvrštavanja na popis pomagala HZZO-a koji predviđa snižavanje referentnih cijena sukladno tržišnom udjelu – prema kriteriju isključivo niskih cijena zbog čega u se u Hrvatskoj destimulira plasman inovativnih medicinskih proizvoda.

 

Ugrožena dostupnost 247 generičkih vrsta medicinskih pomagala

 

U proteklih 10 godina pad cijena pojedinih grupa pomagala na Listi HZZO-a je 49,9% posto, a pojedini proizvodi se trenutačno isporučuju s negativnom maržom što je neodrživo za poslovanje članica Koordinacije za medicinske proizvode HUP-a. Istaknuli su da je od 620 generičkih vrsta pomagala ugrožena distribucija čak 247 generičkih vrsta pomagala s Liste HZZO-a što će značajno utjecati na život mnogih bolesnika i članova njihovih obitelji. Pojedina pomagala, kao što su privremena kolica, pojedini tipovi proteza i ortopedskih pomagala, pomagala za inkontinenciju su već postala nedostupna pacijentima u Hrvatskoj ili će to uskoro postati kao posljedica takvih kretanja, a uređaji za mjerenje razine glukoze u krvi već se prodaju daleko ispod nabavne cijene. Dodatno, standard i cijene pomagala su za neke skupine na najnižoj razini Europske Unije. 

Pozitivan primjer u Sloveniji 

Postojeći propisi iz područja ortopedskih i drugih pomagala ne prate aktualne promjene tržišta i zato je dostupnost gotovo svih pomagala s Liste postala vrlo upitna. Susjedna Slovenija je reagirala na vrijeme te je njihov nacionalni osiguravatelj 21. lipnja 2022. povećao cijenu pomagala od 10% do 50%, ovisno o tipu pomagala te na taj način osigurao svojim pacijentima nesmetanu opskrbu medicinskim proizvodima. Osim toga, ZZZS (slovenski nacionalni osiguravatelj) je trenutno u razgovorima s predstavnicima industrije vezano za novu korekciju cijena za one grupe proizvoda koje nisu bile obuhvaćene lipanjskim povećanjem.

S obzirom na golemi raskorak između velikog rasta uvoznih troškova i cijena rada te višegodišnjeg pada cijena na Listi HZZO-a, Koordinacija za medicinske proizvode smatra kako je nužno da zdravstvena administracija uvaži zahtjev za privremenim povećanjem cijena medicinskih proizvoda.

Apel za osiguranje dostupnosti pomagala

Kako bi se osigurala daljnja dostupnost pomagala za bolesnike, Koordinacija za medicinske proizvode je predložila:

  • Povećanje cijena pomagala na listi za kategorije: povratak cijena pomagala na Listi na razinu nominalnih vrijednosti iz 2012. godine
  • Izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala. Uvođenje indeksacije cijena prema općoj stopi inflacije, te micanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda
  • Promjena standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka EU

O Koordinaciji medicinskih proizvoda HUP-a

Koordinacija medicinskih proizvoda Hrvatske udruge poslodavaca okuplja 60-tak tvrtki koje pacijentima osiguravaju pomagala na područjima inkontinencije, pulmologije, dijabetesa te ortopedska pomagala, pomagala za urogenitalni i probavni sustav, obloge za rane, pomagala za dijalizu i sl.

 

IZVOR Fotografija: https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/odbor-za-zdravstvo-i-socijalnu-politiku-odrzao-tematsku-sjednicu-o-potrebama-i#&gid=1&pid=2

vrh stranice
vrh stranice