HUP i SSSH zatražili hitan sastanak s premijerom Plenkovićem

02.06.2021.

Ogorčeni pasivnošću nadležnih tijela javnih vlasti, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputili su pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže hitan sastanak u vezi regulacije javnog linijskog prijevoza, što je trebalo biti realizirano još prije tri godine.

Naime, već gotova zakonska rješenja koja su bila preduvjet potpisivanju ugovora za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika na županijskim i međužupanijskim linijama do 100 kilometara ne provode se zbog inertnosti tijela državne uprave. Činjenica je da još uvijek:

  • nije donesena Odluka o raspodjeli sredstava iz državnog proračuna prema županijama (iako su sredstva, po saznanju SSSH i HUP-a, već osigurana)
  • nisu potpisani ugovori o javnoj usluzi između županija i privatnih prijevoznika koji održavaju javno linijski prijevoz putnika. 

Privatni autobusni prijevoznici okupljeni u HUP - Udruzi prometa obavljaju 80 posto javnog prijevoza na županijskim i međužupanijskim linijama do 100 kilometara i zapošljavaju više od 7.000 radnika koji su direktno pogođeni ovakvim neodgovornim ponašanjem nadležnih ministarstava. Naime, bez sklapanja ugovora o javnoj usluzi ne samo da je zaustavljen process kolektivnog pregovaranja za poboljšanje uvjeta rada u prometnom sektoru, već su dovedena u pitanje i postojeća radna mjesta.

Daljnjim prolongiranjem donošenja Odluke i potpisivanja ugovora s privatnim prijevoznicima, ugroženo je održavanje većine autobusnih javnih linija, pogotovo u ruralnim područjima. Već tri godine, radnici i privatni pružatelji usluge javnog prijevoza nisu u stanju planirati svoje poslovanje i perspektivu svojih tvrtki.

Potpisivanje ugovora o javnom linijskom prijevozu preduvjet je bez kojeg je nemoguće poboljšati uvjete rada radnika posebice vozača koji su, pritom, i deficitarno zanimanje.

Ako do traženog sastanka ne dođe, socijalni partneri u ovom sektoru bit će prisiljeni na poduzimanje određenih zajedničkih aktivnosti.

Zajedničko pismo pronađite u prilogu.

vrh stranice
vrh stranice