HUP i EBRD podržavaju studente u povećanju izgleda za zapošljavanje Inicijativa: Privatni sektor za mlade

14.10.2016.

Zagreb, 14. listopada 2016. - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokreću Inicijativu privatnog sektora za mlade s ciljem stvaranja većih mogućnosti za uključivanje mladih ljudi na tržište rada.

HUP i EBRD će surađivati s privatnim tvrtkama, udrugama poslovnih žena i obrazovnim institucijama, a u prvoj fazi pokretanja projektu će podršku pružiti konzultantska tvrtka People 1st iz Velike Britanije.
U sklopu inicijative, HUP i EBRD će:

• pozvati privatne tvrtke da studentima ponude priliku za kvalitetne studentske prakse u skladu s priznatim međunarodnim standardima kao i mogućnosti mentorstva za vrijeme prakse
• poticati suradnju privatnog sektora i obrazovnih institucija kako bi se unaprijedile vještine i znanja studenata tijekom obrazovanja
• omogućiti poslodavcima pristup još većoj bazi talenata i potencijalnih zaposlenika.
Program će započeti u prosincu 2016. godine te će u početku studentima biti ponuđeno najmanje 100 mjesta za studentsku praksu, a studenticama barem 20 prilika za mentorstvo. Predviđeno trajanje inicijative je 18 mjeseci, s mogućnošću produljenja.
Cilj Inicijative privatnog sektora za mlade je poboljšati usklađenost vještina s potrebama tržišta rada u Hrvatskoj kroz suradnju obrazovnih institucija, privatnih tvrtki i profesionalnih udruga u stvaranju prilika za stjecanje prvih poslovnih iskustava i usvajanje praktičnih znanja, a time će se i povećati izgledi za zapošljavanje mladih. Dodatna podrška biti će pružena studenticama, kroz specijaliziran program mentorstva kako bi im se olakšalo uključivanja na tržište rada i profesionalni razvoj.

Inicijativa će također obuhvatiti i rad s privatnim tvrtkama koje žele unaprijediti svoj pristup studentskim praksama usklađujući ih s europskim standardima i istaknutim primjerima. Namjera je Inicijative osigurati prijenos vještina i praktičnih znanja s poslodavaca na studente tijekom obavljanja prakse. Izravnim angažmanom u obrazovanju studenata, tvrtke na ovaj način mogu aktivno pridonijeti približavanju obrazovnih programa i potrebnih radnih vještina.

Tvrtke koje su već izrazile svoj interes za sudjelovanjem, između ostalih, su Atlantic grupa, Agrokor, Erste banka, Ina, HT, Pliva, Podravka. Iz akademske su zajednice sudjelovanje već potvrdili Ekonomski fakultet u Zagrebu, Agronomski fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Pravni fakultet u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku, Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Sveučilište u Puli i Ekonomski fakultet u Rijeci.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku: "Vrlo smo zadovoljni ovom inicijativom i ponosno podržavamo njezine ciljeve. Poticanje zapošljavanja mladih i njihovo uključivanje u gospodarstvo jako se uklapa u našu strategiju za Hrvatsku. Također, očekujemo da će uspjeh programa i mogući pozitivni utjecaj na konkurentnost gospodarstva biti prepoznat ne samo u Hrvatskoj već i susjednim zemljama koje se susreću sa sličnim izazovima. Povezujući mlade talentirane ljude s poslodavcima vrijedan je doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva".

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca: „Ovim smo projektom željeli omogućiti svim mladim ljudima stjecanje vještina i znanja koja će im koristiti prilikom zapošljavanja te u njihovom budućem radu, a koja danas ne dobivaju kroz sustav obrazovanja. Na neusklađenosti našeg sustava obrazovanja i potreba tržišta rada smo već puno puta upozoravali. Smatramo da sadašnji obrazovni sustav učenike i studente ne čini dovoljno spremnim i konkurentnim za tržište, a studentska praksa u ovom obliku u kakvom danas postoji u većini slučajeva nije dovoljno sistematična u prenošenju praktičnih znanja mladima. Upravo zato smo pokrenuli Inicijativu privatnog sektora za mlade kojom će se kroz studentsku praksu i mentorstvo mladima omogućiti stjecanje dodatnih znanja i vještina na samom radnom mjestu i dati kvalitetni savjeti za planiranje karijera. Korist od ove inicijative imat će i sami poslodavci jer će dobiti priliku prepoznati najbolje i najkvalitetnije studente koje kroz konkretne zadatke mogu pripremati za njihov budući rad i razvoj. Naš je konačni cilj da studentska praksa postane neizostavan dio školskih kurikuluma.“

Jane Rexworthy, izvršna direktorica People 1st -a: "Izuzetno nam je drago što možemo podržati ovu važnu inicijativu. Izrada okvira za studentske prakse, temeljenog na međunarodnim standardima, koristit će kako poslodavcima tako i studentima i obrazovnim ustanovama. Mogućnosti stjecanja poslovnog iskustva pružit će mladim ljudima priliku testirati znanje stečeno u učionici u stvarnom radnom okruženju, razvijajući njihove kompetencije i pripremajući ih za buduće zaposlenje. "
vrh stranice
vrh stranice