HUP i Državni ured za trgovinsku politiku

19.12.2012.

Hrvatska udruga poslodavaca u suradnji s Državnim uredom za trgovinsku politiku organizala je seminar na temu „Trgovinska politika Europske Unije“. Denis Čajo, predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku govorio je o ulozi i odgovornosti nacionalnih tijela i tijela EU u trgovinskoj politici, što hrvatskim gospodarstvenicima donosi pristupanje EU, uvjetima izvoza na treća tržišta, porijeklu roba, zaštitnim mjerama, ugovorima o slobodnoj trgovini, tarifnim suspenzijama i kvotama na zajedničkom tržištu EU.
Čajo je ovom prilikom naglasio kako glavnu ulogu u kreiranju trgovinske politike imaju velike zemlje članice dok je za male važno da koaliraju s drugim malim zemljama kako bi se njihova stajališta dovoljno jasno čula. Hrvatska udruga poslodavaca putem lobiranja u krovnim granskim udrugama poslodavaca EU ima važnu ulogu u zaštiti interesa industrijskih grana s obzirom da je EU najveći trgovinski blok s najviše sklopljenih ugovora o slobodnoj trgovini. O pravilima podrijetla i primjeni PEM konvencije govorila je Tatjana Vinković, voditeljica Odjela za carine i zaštitne mjere u DUTP.

Po pristupanju EU, za izvoz u zemlje Cefte - Makedoniju, Srbiju i BIH primjenjivat će se SSP. Ovaj sporazum će se prilagoditi u pregovorima jer je Europska komisija dobila mandat da za europske proizvođače poboljša uvjete izvoza na ta tržišta.

Državni ured za trgovinsku politiku vodit će proces primjene tarifnih suspenzija, odnosno kvota, a sljedeći krug bit će 15.03.2013.
vrh stranice
vrh stranice