HUP dostavio MRMS-u očitovanje na prijedlog ovogodišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu

17.12.2018.

Zagreb, 17.12.2018. Hrvatska udruga poslodavaca dostavila je danas očitovanje Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava na prijedlog ovogodišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu. HUP je pozdravio činjenicu da je predloženim brojem radnih dozvola ministarstvo prepoznalo jedan od gorućih problema poduzetnika i izašlo u susret potrebama poslodavaca za radnom snagom.

Iako je sustav kvota mjera koja ne rješava sustavno problem već pomaže trenutno, činjenica je da je uvelike iskorištena od strane hrvatskih poslodavaca u 2018. godini. U kvoti za 2018. godinu je bilo predviđeno 29 769 dozvola za novo zapošljavanje. Prema podacima MUP-a, na dan 13. prosinca 2018. g. bilo je neiskorišteno 6610 dozvola od čega je 2360 dozvola bilo u postupku. Naime, od ukupnog broja odobrenih radnih dozvola iskorišteno je skoro 86%. HUP ističe kako će iskoristivost kvote za iduću godinu biti još veća jer kalendarska godina nije još gotova, a zahtjevi za izdavanjem novih dozvola podnose se svaki dan.

HUP je ukazao na činjenicu da su iz kvote ispuštena neka zanimanja za koja su poslodavci iskazali interes te je Ministarstvu poslao i dopunu kvote s dodatnim prijedlozima, posebno u odnosu na to da nisu uvrštena određena zanimanja za koja je iskazan interes, posebno u djelatnosti graditeljstva, djelatnosti privatne zaštite te u odnosu na predloženi broj dozvola za premještaj unutar društava.

Prema najavama koje smo dobili na sastanku radne skupine koji je održan u petak, 14. prosinca 2018.g. Vlada RH namjerava Odluku o  godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca donijeti na sjednici koja će se održati ovaj tjedan.

 

vrh stranice
vrh stranice