HUP – Udruga prometa predlaže da se poslije procijepljenja rizičnih skupina stanovništva u plan procijepljivanja populacije u prioritetnu skupinu uvrste i vozači autobusa

24.03.2021.

U trenucima kada pandemija korona virusa još uvijek vlada, a Hrvatska se ubrzano priprema za iduću turističku sezonu kao pokretača hrvatskog gospodarstva, procijepljenost iznosi niskih 1.8%. Još uvijek nisu procijepljene medicinski rizične skupine, no odmah po procijepljivanju istih potrebno je razraditi plan procijepljivanja opće populacije. U tom smislu su već započela lobiranja nadležnih ministarstava. Tako je Ministarstvo turizma i sporta započelo lobirati za skupine djelatnosti koje se smatraju ključnima za početak kampanje sigurne turističke sezone pa je tako kao sljedeće prioritetne skupine definiralo djelatnike u turizmu.

„Redoslijed kojim će se procjepljivati stanovništvo (nakon što se procijepe rizične skupine - iz medicinskog aspekta) je pitanje ekonomije i politike koje treba adresirati Vladi i resornim ministarstvima“ rekao je jutros (23. ožujka) u eteru HR-a epidemiolog Kaić.

Vozači su svakodnevno i često u kontaktu sa širom populacijom (npr. radnici koji koriste javni prijevoz, učenici i sl.) prilikom pružanja usluge prijevoza. Osim toga, ovakva mjera bi bila komplementarna cilju Republike Hrvatske da se Hrvatska prepozna kao sigurna turistička destinacija na poželjnim tržištima. Naime, jedan od ključnih segmenata turizma pritom čini javni prijevoz koji koriste brojni inozemni i domaći turisti, a cestovni prijevoz spaja upravo mnogobrojne destinacije unutar Hrvatske.

Dodatan razlog zbog čega je nužno osigurati prisutnost vozača za uspješnu turističku sezonu je činjenica da su vozači autobusa u javnom prijevozu u stvarnosti deficitarno zanimanje (iako ova vrsta vozača trenutno nije navedena na listi deficitarnih zanimanja HZZ zbog ograničene ponude i potražnje uslijed pandemije, a što je bilo posebno izraženo u doba prije pandemije). Za ovim zanimanjem ne postoji veliki interes mladih ljudi niti na EU niti nacionalnoj razini, a ovi vozači obavljaju i ključan posao spajanja ruralnih područja s urbanim sredinama čime se osigurava prijevoz putnika: turista za vrijeme turističke sezone, ali i naših građana u svakodnevnom životu.

Vozače autobusa nužno je uvrstiti kao prioritetnu skupinu za cijepljenje u svrhu uspješne turističke sezone.

vrh stranice
vrh stranice