Hrvatski ICT zajednički se predstavlja na CeBIT-u u Turskoj

03.09.2014.

Hrvatske ICT tvrtke predstavit će, na sajmu CeBIT u Istanbulu koji će se održati od 11. do 14. rujna 2014. godine, 60-ak proizvoda odnosno usluga s područja ICT tehnologija, mobilnih aplikacija te softvera za unaprjeđenje poslovanja, većinom namijenjenih unaprjeđenju efikasnosti državnih, odnosno javnih službi te velikih kompanija.

Riječ je o najvećem zajedničkom nastupu na takvom sajmu u povijesti hrvatske ICT industrije i jednom od najvećih u posljednjih dvadesetak godina, a ostvaren je uz organizaciju i pomoć HGK, HUP-a i Ministarstva gospodarstva.
U posljednjih pet kriznih godina, informacijska i komunikacijska tehnologija, a posebno razvoj softvera i računalnih usluga bilježi rast izvoza od čak 78 posto. Vrijednost izvoza računalnih usluga i softvera krajem 2012. godine dosegla je 1,065 milijardi kuna, a zaposlenost u sektoru računalnog programiranja porasla je za 20 posto. Takvi pokazatelji bili su i poticaj za organiziranje zajedničkog nastupa hrvatskih ICT tvrtki u Turskoj kao jednom od iznimno interesantnih tržišta za hrvatsku ICT industriju.

Zajednički nastup hrvatskih ICT tvrtki izvrstan je primjer suradnje relevantnih državnih institucija i strukovnih udruženja, odnosno privatnog sektora. Naime, riječ je o zajedničkoj organizaciji Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca te strukovnih udruga: Udruženja za IT pri HGK, HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti i Udruge "Hrvatski neovisni izvoznici softvera" – CISEx. Nastup je svojim aktivnostima potpomogla i hrvatska gospodarska diplomacija, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, Veleposlanstvo RH u Republici Turskoj.

Evo što je o toj suradnji i organizaciji te očekivanjima rekao potpredsjednik HGK Domagoj Juričić: „Prije svega, koristimo priliku kako bismo pozdravili to što je Ministarstvo gospodarstva branšu informacijsko-komunikacijskih tehnologija označilo kao stratešku, čime joj je kao nematerijalnoj proizvodnji napokon omogućilo izjednačavanje u percepciji sa ostalom proizvodnom industrijom u Hrvatskoj. Ipak, uvažavajući mišljenje struke, želimo ići korak dalje i tražiti jasnije razlikovanje potkategorija ICT sektora u dokumentu Industrijske strategije, kako bi se uistinu mogao otkriti razvojni potencijal branše te istoj omogućilo prerastanje u kvalitetno organiziranu industrijsku granu visoke dodane vrijednosti koja sada bilježi oko 30 tisuća zaposlenih i udjel u BDP-u od oko četiri posto. Svaka organizirana potpora izvozu naših usluga i proizvoda svakako je jedan od ključnih aspekata gospodarskog oporavka i mora biti prioritet našega zajedničkog djelovanja“.

Zadovoljan takvom suradnjom i potporom je i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić: „Hrvatska udruga poslodavaca i HUP-Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti kontinuirano promoviraju značaj ICT industrije u svim segmentima društva. Hrvatska se po ICT konkurentnosti nalazi na 46. mjestu od 148 zemalja svijeta, što predstavlja rast u odnosu na godinu ranije, a vrijednost tržišta iznosi oko 2,77 milijardi USD. Upravo ti pokazatelji govore o potrebi snažnijeg plasmana i pozicioniranja domaće ICT industrije na izvoznim tržištima, na čemu članice HUP ICT-a aktivno rade. Pozdravljamo spremnost Ministarstva gospodarstva da se dodatno uključi u organizaciju promocije hrvatske ICT industrije na sajmu u Istanbulu, kao i svim projektima koji će doprinijeti boljoj poziciji ICT-a koja je i prepoznata kao strateška industrijska grana.“
„Ministarstvo gospodarstva je u strateškim dokumentima prepoznalo ICT industriju kao jednog od pokretača ukupnog hrvatskog gospodarstva. Zbog toga je pružilo suradnju i svu moguću potporu tom sektoru, što će činiti i dalje“, naglasio je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić te dodao: „ICT sektor jedan je od najvažnijih pokretača razvoja hrvatske industrije i ukupnog gospodarstva, a koliko pažnje posvećujemo razvoju ICT sektora pokazuje i naše opredjeljenje da je ICT jedna od strateških industrija u Hrvatskoj.
Brzi razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija, nužan je za povećanje konkurentnosti zemlje, ali i otvara nove mogućnosti za gospodarstvo, posebno održivi razvoj gospodarstva te društva u cjelini. U posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo otvaranja velikih investicija koje su nastale zahvaljujući naprednom ICT sektoru u Republici Hrvatskoj. Želim naglasiti da zbog društvenih i gospodarskih razloga, ali i činjenice da ICT sektor čini oko 4,5 posto hrvatskog BDP-a, očekujem nastavak velikih ulaganja cijele te industrije. Velika su očekivanja i od 29 tvrtki koje će predstavljati hrvatsku ICT industriju na jednom od najznačajnijih svjetskih sajmova. Smatram da trebate preuzeti svoj dio odgovornosti u razvoju servisa i usluga koji su nužni za visoko razvijenu industriju kojoj težimo, te da date svoj znatan doprinos u ukupnom razvoju hrvatskog gospodarstva“.

Na CEBIT-u Istanbulu sudjelovat će 29 tvrtki iz Hrvatske: Citus d.o.o., CROZ d.o.o., Ekobit d.o.o., Ericsson Nikola Tesla d.d., GDi d.o.o., HR pro d.o.o., HSM-INFORMATIKA d.o.o., Implementacija snova, d.o.o., IN2 d.o.o., Infosistem d.d., Infosit d. o. o., IT sistemi-nove tehnologije d.o.o., Login d.o.o., Megatrend poslovna rješenja d.o.o., Mrežne tehnologije Verso, d.o.o., Multicom d.o.o., Neos d.o.o., Netgen d.o.o., Omega software d.o.o., Perpetuum mobile, d.o.o., Poslovna inteligencija d.o.o., Projektura j.d.o.o., Senso IS d.o.o., SPAN d.o.o., STORM grupa d.o.o., Studio djetelina d.o.o., Tesla d.o.o., VAMS tec d.o.o. i Webteh d.o.o.

CeBIT Bilişim Eurasia najveći je sajam u regiji Euroazije. Lani ga je posjetilo 131.358 posjetitelja iz 93 zemlje, a izlagale su 1023 tvrtke iz 18 država. Ovaj je sajam izvrsna prilika za prezentaciju rješenja hrvatskih ICT usluga i proizvoda kupcima te potencijalnim partnerima u toj regiji.
vrh stranice
vrh stranice