Hrvatska udruga poslodavaca održala radionicu o socijalom dijalogu i problemima u sektoru brodogradnje u Trogiru

09.02.2016.

U Hotelu Sv. Križ u Trogiru, održala se radionica u sklopu provedbe projekta „Zajedno u budućnost - oživimo socijalni dijalog u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ na temu Socijalnog dijaloga i problema u sektoru brodogradnje. Na radionici su sudjelovali predstavnici poslodavaca i sindikata iz brodograđevnih tvrtki, partneri projekta te dekan Pomorskog fakulteta Nikola Račić.
Radionicu je moderirala Vesna Ivić Šimetin, direktorica regionalnog ureda Split. Roko Vuletić, predsjednik uprave NCP grupe i predsjednik Izvršnog odbora Udruge nautičkog sektora govorio je o restrukturiranju u NCP remontnom brodogradilištu Šibenik te o dobroj suradnji sa sindikatom. Suradnjom i razumijevanjem te transparentnošću u međusobnim kontaktima, sklopljen je kolektivni ugovor kojim su obje strane podjednako zadovoljne. Također je naveo kako u ovoj branši poslodavac može štedjeti jedino na internim troškovima te su, ukoliko knjiga narudžbi nije puna, prisiljeni snižavati cijenu rada, a što ovo zanimanje ne čini atraktivnim. Konkretno njihova tvrtka već par godina ima konstantno otvoren natječaj za tridesetak radnih mjesta u proizvodnji. Po njegovom saznanju najviše problema vezanim uz socijalni dijalog dolazi iz javnog sektora i pripadajućih sindikata.

Ante Radas, direktor AD Brodova, složio se da u privatnim tvrtkama nema problema vezano za socijalni dijalog. Njihova, kao i druge tvrtke koje se bave malom brodogradnjom, konstantno imaju potražnju za radnicima određenih zanimanja, međutim zbog malih plaća koje su rezultat velikih nameta, za obavljanje tih poslova nema interesa radnika. Smatra da bi mogli ponuditi radnicima veće plaće i učiniti ova zanimanja atraktivnijima, kad bi država imala manje namete i poticala izvoz (apsurdno je poticanje uvoza financiranjem leasinga na uvozne brodove).
Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita, je istaknuo kako od promjene vlasništva nailaze na probleme prilikom razgovora o donošenju pravilnika o radu, te kako tromjesečno nastoje izvještavati sindikat o poslovanju, kao i da pozivaju sindikate na razgovor te pokušavaju osluškivati potrebe radnika, međutim socijalnog dijaloga u njihovoj tvrtci nema. Može samo nagađati o uzroku ovakvih odnosa, stoga namjeravaju pronaći zadovoljavajući model suradnje koji bi u konačnici pridonio oporavku poslovanja.

Darka Todorić, voditeljica županijskog ureda HURS-a u Splitu, istaknula je kako se njihov sindikat nastoji izdvojiti iz sindikata koji svoje beneficije imaju u državnom sektoru, shvaćajući da sindikat nema što raspodijeliti ako zajedno s poslodavcem nema razumijevanja i dijaloga da zajedničkim snagama dignu gospodarstvo. Sindikati svjesno i odgovorno žele sklopiti kolektivne ugovore i u njih uglaviti realna očekivanja, kao i na mikro odnosno na lokalnoj razini napraviti što je potrebno kako bi se riješili mali izazovi koji se postavljaju pred socijalne partnere. Smatra kako ministarstvo ni država neće riješiti većinu problema s kojima se susreću u tvrtkama, nego to može samo dijalog i razgovor. Osvrnula se i na nepostojanje socijalnog dijaloga u Brodosplitu gdje djeluju tri sindikata te sugerirala da je sindikat uvijek stanovišta kako se kolektivni ugovor treba primjenjivati na što veći broj radnika, a o čemu s poslodavcem u konkretnom slučaju nije postignut dogovor. Ponovo je istaknula kako obnoviti gospodarstvo mogu samo zajedno radnici i poslodavci.

Nikola Račić, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu je istaknuo kako akademska zajednica prati događanja u nautičkom sektoru te je istaknuo izazove s kojima se pri organiziranju cjeloživotnog obrazovanja susreću: pomorcima se kao porezna olakšica ne priznaje obvezno tromjesečno obrazovanje koje obavljaju u svojoj državi, za koje vrijeme ne može ploviti, ali im se priznaje ako ga pohađaju u drugoj državi. Smatra da je to izazov kojeg zajedno sa sindikatom trebaju prevladati. Također, imaju namjeru u suradnji sa sindikatima i poslodavcima organizirati stručnu praksu studentima aktivnim uključivanjem u poslovne procese u smislu stjecanja poslovnih znanja, a što bi omogućilo izradu pravila o nastavnim bazama. Krešimir Budiša, zakonski zastupnik B4, je prezentirao mogućnosti korištenja fondova u sektoru brodogradnje.

Na kraju su se svi složili kako ukoliko postoji dijalog i poslodavci i sindikati mogu lakše odoljeti svim izazovima, jer dosadašnja praksa i provedeni projekti pokazuju da umrežavanjem možemo postići uvijek bolje rezultate.
vrh stranice
vrh stranice