Hrvatska poslala Program za ruralni razvoju u Europsku komisiju

18.07.2014.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je vijest da je nakon više od godinu i pol dana intenzivnog rada Ministarstva poljoprivrede na Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., službeno jučer 16. srpnja 2014. upućen na usvajanje Europskoj komisiji.
Vijest prenosimo u cjelosti: 


"Ne zanosimo se idejom kako će ova verzija biti bezuvjetno prihvaćena, no trud i rad svih naših djelatnika, kao i komentari naših europskih kolega, daju nam za pravo vjerovati kako smo izradili dobar i kvalitetan program.

U sljedećim mjesecima će Program detaljno proučiti stručne službe Europske komisije, te nam dostaviti svoje komentare, a na nama je da u skladu s njima Program podignemo na jednu višu razinu.

Budući osim našeg, Komisija odobrava i program ostalih zemalja članica (od kojih neke imaju i po dvadesetak regionalnih programa), prve komentare očekujemo do kraja kolovoza. Krajnji rok do kojeg Program mora biti prihvaćen je 15. siječnja 2015. godine.

Do tada će, kako smo nekoliko puta i najavljivali, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja objaviti natječaje za nekoliko mjera Programa. Prvo nas očekuje natječaj za mjeru 5 - Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti, iz koje možemo financirati obnovu velikog dijela biljnog i stočnog fonda stradalog za nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile Slavoniju.

Potom slijedi raspisivanje natječaja za mjeru 4 – Ulaganja u fizičku imovinu i to za podmjere 4.1 i 4.2, a nakon toga i za Mjeru 7 - Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima.
Od 2015. godine u provedbu će se uključiti i ostale mjere.

Ministarstvo poljoprivrede sada očekuje složen posao izrade Pravilnika o provedbi svih mjera/podmjera, koji će po izradi proći proceduru Javne rasprave, a potom i biti objavljeni u Narodnim novinama.

Ovom prigodom Ministarstvo poljoprivrede zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli izradi ovog Programa."
vrh stranice
vrh stranice