Hrvatska istaknuta kao primjer uspješne borbe protiv ilegalne prodaje duhanskim proizvodima u regiji

13.06.2022.

Na prvoj Regionalnoj konferenciji o suzbijanju nelegalne trgovine duhanskim proizvodima koja se održala u Crnoj Gori sudjelovali su članovi HUP Koordinacije duhanskih proizvoda. Republika Hrvatska i mjere koje su hrvatske institucije na čelu sa Ministarstvom financija i Carinskom upravom te Ministarstvom unutarnjih poslova poduzele u posljednjih nekoliko godina primjer su uspješne i koordinirane borbe protiv ilegalne prodaje duhanskih proizvoda u čitavoj regiji. Jedna od aktivnosti Hrvatske udruge poslodavaca je i provođenje godišnjih istraživanja kako bi se utvrdila incidencija različitih duhanskih proizvoda te veličina i oblici legalnog, odnosno ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda u Hrvatskoj.

Organizatori konferencije bili su Američka privredna komora u Srbiji (AmCham Srbija) i Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro),a konferencija je okupila predstavnike ključnih institucija, kao i predstavnike duhanske industrije, iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

Iskustva institucionalne borbe protiv ilegalne prodaje duhanskih proizvoda u Hrvatskoj predstavili su Predrag Juratovac, pomoćnik ravnatelja – Sektor za mobilne jedinice Carinske uprave RH, Ines Živčić iz Središnjeg ureda Carinske uprave RH, te Mario Marković iz Službe organiziranog kriminaliteta MUP-a koji su istaknuli dobre rezultate Hrvatske kroz kontinuirano smanjenje udjela ilegalnog tržišta tih proizvoda posljednjih nekoliko godina. Mjere poput smanjenja dozvoljene količine duhanskih proizvoda u osobnoj prtljazi na ulazu u Republiku Hrvatsku, pojačan rad policije, inspekcije i kontrole na državnoj granici, ali i jačanje koordinacije s industrijom, pokazale su se vrlo uspješnima i prepoznate su kao primjer dobre prakse na razini regije. Kao jedan od trendova kada je riječ o povredi prava intelektualnog vlasništva, osim Internet prodaje, istaknuto je da se pojavljuju slučajevi gdje se u originalnu ambalažu pakiraju krivotvoreni proizvodi. Kao primjer dobre prakse, naveden je Prekršajni zakon RH i mogućnost izdavanja prekršajnog naloga, kao i opcija da se, ukoliko okrivljenik u roku od osam dana plati dvije trećine kazne, smatra da je kazna plaćena u cijelosti. Nadalje, Carinska uprava RH je inicirala izmjene Zakona o prekršajima sukladno kojima trošak uništenja robe sada predstavlja trošak prekršajnog postupka te okrivljenik snosi troškove uništenja robe, ukoliko se proglasi krivim.

Posebno je istaknuta i uspješna borba protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u Crnoj Gori, koja je višestruko povećala zapljene, što je značajno smanjilo dostupnost ilegalnih proizvoda u čitavoj regiji.

Zajednički zaključci Regionalne konferencije upućuju na potrebu još bolje koordinacije i razmjene informacija između svih nadležnih institucija, zatim na uspostavljanje direktnih kanala komunikacije između institucija sa istim nadležnostima između država u cilju jačanja međudržavne suradnje, kao i na jačanje suradnje institucija sa zainteresiranim industrijama. 

U zajedničkom je interesu svih sudionika duhanskog tržišta i javnosti da se pokuša riješiti rastući problem tržišta duhanskim proizvodima u Hrvatskoj na koji nije plaćen porez.

 

vrh stranice
vrh stranice