Hoćemo li raditi na daljinu i nakon što prođe opasnost od koronavirusa

03.09.2021.

Danas održani okrugli stol u Splitu na temu budućnosti rada na daljinu drugi je u nizu događaja na kojima poslodavci i predstavnici sindikata svojim iskustvima nastoje doprinijeti izmjenama zakonskih odredbi o radu na daljinu.

Na okruglom stolu se tako, između ostalog, raspravljalo u kojoj je mjeri pandemija Covid-19 već dosada izmijenila hrvatsko tržište rada u pogledu rada na daljinu, ali i hoće li takav način rada opstati nakon što više ne bude prisutna opasnost od koronavirusa. Naime, najnovije istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma pokazuje kako dvije trećine ljudi diljem svijeta želi raditi fleksibilno i nakon što pandemija Covid-19 završi, dok je gotovo trećina spremna napustiti trenutni posao ako se bude zahtijevao povratak u urede s punim radnim vremenom.

Sudionicima se na početku okruglog stola obratio Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, a potom i Vesna Ivić-Šimetin, direktorica Regionalnog ureda HUP-a u Splitu. „Prema trenutnim odredbama radnog zakonodavstva rad na daljinu nije dovoljno dobro definiran pa su tako poslodavci i radnici krenuli s mnogim nedoumicama vezanim uz rad izvan ureda na početku ove pandemije. Stoga HUP već preko godinu dana zahtjeva da se ovaj institut uredi kako bi bio prilagođen i uvjetima bez pandemije te omogućio veću fleksibilnost i poslodavcima i radnicima.“, istaknuo je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Potom se okupljenima se obratila i Jasna Pipunić, predsjednica SING-a koja je naglasila kako je izuzetno važno regulirati pitanje rada na daljinu kako bi poslodavci i radnici znali svoja prava, obveze i djelokrug odgovornosti. „Jako nam je važno i pitanje prava na isključenje, nakon što istekne osmosatno radno vrijeme, u svrhu zadržavanja zdravog balansa između rada i privatnog života“, posebno je naglasila je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

Također, u uvodnom je dijelu  Iva Nappholz, pravna savjetnica u HUP-u i članica projektnog tima projekta DEVOTE, navela kako je osnovni cilj projekta potaknuti raspravu u okviru socijalnog dijaloga te temeljem iste pripremiti smjernice za izmjenu zakonodavnog okvira koje će u konačnom obliku biti dostavljene zakonodavcu.

U glavnom dijelu programa svoje izlaganje najprije je iznijela Josipa Klišanin, načelnica Sektora za radne odnose u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. „Svrha je zakonskih izmjena stvaranje kvalitetnijeg i suvremenijeg zakonskog okvira koji će jasnije i potpunije definirati radno pravne institute i odgovarajuću razinu zaštite prava radnika odredbama koje omogućavaju fleksibilnu organizaciju rada prema potrebama poslodavca te prema osobnim i obiteljskim potrebama radnika, posebno u okolnostima naglih promjena i nepredvidivih okolnosti u poslovnom te radnom okruženju kao što je pandemija koronavirusom.“, rekla je Josipa Klišanin.  

Mateo Perak, član uprave tvrtke Profico iz Splita i član Izvršnog odbora HUP Podružnice Dalmacija izložio je kako je za ICT industriju „novo normalno“ način na koji funkcioniraju već desetljećima, a posebno posljednjih 10 godina kada je penetracija visokih tehnologija donijela i izrazito visoko korisničko iskustvo. „Godine iskustva u takvom načinu rada, donijele su niz alata i dobrih praksi koji ga čine, ne samo prihvatljivim, već i potpuno efikasnim. I dalje stoji kako je rad iz istog prostora visoko koristan u smislu timske dinamike i energije, razmjene informacija, pa i korisnog djela emocija, ali uz dobar izbor metodologije rada, uspostavljene procese i uvježbanost tima moguće je isporučiti visoke vrijednosti i na ovaj način“, zaključio je Mateo Perak.

Kis Bálint, predsjednik Europskog radničkog vijeća MOL Grupe na okruglom stolu je istaknuo da prema mađarskom iskustvu i sindikati i radnička vijeća moraju biti uključeni u sveobuhvatno zakonodavstvo o regulaciji rada na daljinu na obostranu korist zaposlenika i njihovih obitelji te poslodavaca. Posebno je naglasio kako je važno definirati pravo na isključenje, promijeniti kulturu komunikacije izvan radnog vremena te trajno uključiti predstavnike zaposlenika u odluke o plaćama i zapošljavanju.

Na kraju je Henrik Munthe, pravnik u udruzi poslodavaca iz Norveške (NHO) i član projektnog tima projekta DEVOTE naveo kako će smjer u kojem će se ići vezano uz izmjene regulacija rada na daljinu u Norveškoj, uključivati obvezu savjetovanja s radnicima i osiguravanje pisane informacije o reguliranju rada na daljinu te mogućnosti inspekcije rada da kontroliraju i taj oblik rada.

Nakon uvodnih izlaganja, otvorena je diskusija koju je moderirala Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a i voditeljica projekta DEVOTE, a u kojoj su prisutni predstavnici poslovnog sektora i sindikata iznijeli iskustva s radom na daljinu u svojim poduzećima, kao i viđenja zakonodavnog rješenja navedene problematike.

Okrugli stol održan je u sklopu projekta DEVOTE-Developing of teleworking future (Budućnost rada na daljinu) kojeg provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji sa Sindikatom naftnog gospodarstva (SING) i norveškom udrugom poslodavaca (The Confederation of Norwegian Enterprise – NHO).  Sljedeći  okrugli stol održat će se u Rijeci početkom listopada i nastavit će se dijalog na temu rada na daljinu s ciljem izrade što kvalitetnijeg zakonskog rješenja.

vrh stranice
vrh stranice