Građevinarstvo je motor razvoja gospodarstva

28.04.2023.

U organizaciji HUP Udruge poslodavaca graditeljstva u Velom Lošinju održano je Savjetovanje građevinara Hrvatske, koje je okupilo predstavnike svih najznačajnijih aktera u građevinskom sektoru. Sudionike savjetovanja pozdravili su državna tajnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš, savjetnik ministra Tonči Glavinić, Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te niz predstavnika državne komisije, nadležnih komora i obrazovnih institucija.

Sektor građevine ima ključnu ulogu u razvoju našeg gospodarstva i motor je razvoja, no istovremeno se suočava s nizom izazovima. HUP je zato dao konkretne prijedloge za otklanjanje tih izazova, kao što su održivi razvoj građevinarstva, ubrzanje procesa obnove od potreba, uspostava lojalne konkurencije, te poboljšanje javne nabave i zapošljavanja građevinskih radnika. Želimo omogućiti poduzetnicima u građevinarstvu da investiraju i rastu jer i oni sami žele jako hrvatsko gospodarstvo te zadovoljne i dobro plaćene radnike koji vide budućnost u Hrvatskoj“, poručila je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.   

Predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva, Mirko Habijanec istaknuo je kako se sektor nalazi pred važnim trenutkom za daljnji razvoj. „Cijeli je sektor maksimalno angažiran kako bi se proces obnove ubrzao i u tome ostajemo predani i dalje. Imamo niz problema s kojima se suočavamo i na kojima svi zajedno moramo raditi. Prije svega se to odnosi na nedostatak radne snage. Nužno je značajno ubrzati procedure kako bi se problem dolaska stranih radnika pojednostavio. Veliki je problem i tema kojom ćemo se baviti priznavanje stvarnog troška radova. Također jedna od tema je suzbijanje sive ekonomije, kroz niz mjera a među njima i kontrolu primjene i isplate plaća prema odredbama kolektivnog ugovora“, kazao je Habijanec

Državna tajnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš zahvalila je Hrvatskoj udruzi poslodavaca na organizaciji ovogodišnjeg Savjetovanja građevinara Hrvatske koje je prilika za kvalitetnu i konstruktivnu razmjenu iskustava iz prakse te osnaživanje suradnje svih sudionika u sektoru građevinarstva. "Ministarstvo ima vrlo uspješnu i dugogodišnju suradnju s građevinskom strukom preko stručnih povjerenstava, radnih skupina i inicijativa te je to tradicija koja će se nastaviti i u budućnosti. Mišljenje struke u našem radu i djelovanju nam je od iznimne važnosti. Udruga poslodavaca graditeljstva pruža jedinstveno okruženje u okviru kojeg se danas rade značajni pomaci, kako za struku, tako i za građane Hrvatske", rekla je državna tajnica.

Istaknula je da joj je zadovoljstvo predstaviti aktivnosti, projekte i aktualnosti iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Državna tajnica Magaš posebno je istaknula važnost sektora građevinarstva u angažmanu u obnovi nakon potresa, s naglaskom na predanost izvođača radova na projektima koji se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije. "U procesu obnove oslanjamo se na znanje, kvalitetu i rad, prvenstveno hrvatskog građevinskog sektora", zaključila je Magaš.

Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održao je izlaganje o aktivnostima u području unaprjeđenja radnog zakonodavstva. Poslodavcima je predstavio izmjene koje su se dogodile u sustavu radno pravnih odnosa, a koje su dio strateških planova ove Vlade i ciljaju na zaštitu radnika od loših poslodavaca te zaštitu dobrih poslodavaca od nelojalne konkurencije. „Izmjene Zakona o minimalnoj plaći, a zatim Zakona o radu te donošenje Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada velikim dijelom imaju utjecaja i na području graditeljstva, a planirane aktivnosti koje se tiču poboljšanja u sustavu javne nabave trebaju dodatno osnažiti sektor graditeljstva u Republici Hrvatskoj“, poručio je Opalić.

 

 

vrh stranice
vrh stranice