Gospodarsko socijalno vijeće: Godina je bila teška, ali imamo kvalitetniji socijalni dijalog

20.12.2022.

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća održane u ponedjeljak, članovi su ocijenili kako je 2022. bila teška, no poboljšana je kvaliteta socijalnog dijaloga, dok će Vlada i iduće godine, koja će također biti složena, nastaviti s mjerama potpore građanima i gospodarstvu.

Na sjednici su imenovani predsjednik i dva dopredsjednika GSV-a u sljedećoj rotacijskoj godini.

Tako će u 2023. GSV-om predsjedati HUP, dr.sc. Ivan Mišetić će biti predsjednik, dok će dopredsjednici biti ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. 

“Usprkos svim nedaćama držim da smo poboljšali kvalitetu socijalnog dijaloga, naučili smo da možemo imati različite stavove, a svejedno nastaviti komunicirati, ali i da je Vlada imala dobre namjere u pomoći građanima i poduzetnicima”, rekao je predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) dr. sc. Ivan Mišetić.

Govoreći o sljedećoj fazi Zakona o radu, rekao je kako je danas po prvi puta iskristalizirano mišljenje i sindikata i poslodavaca kako rado sljedeće godine ne bi mijenjali ništa jer im je potrebno više vremena radi usuglašavanja stavova.

HUP je tako mišljenja kako je potreban jednostavniji ZOR, a više granskih kolektivnih ugovora kako bi ostalo prostora za pregovaranje.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata  Krešimir Sever je pak naglasio kako postoji razlika među sindikatima jer se Novosel zauzeo da se u idućem razdoblju ne otvara ZOR, no NHS smatra kako postoje stvari koje se trebaju doraditi. 

“Dok na poslodavačkoj strani ne postoji ozbiljna volja za ozbiljno kolektivno pregovaranje, sve što je moguće treba rješavati kroz ZOR kako bi se zaštitio široki krug radnika koji nisu pokriveni kolektivnim ugovorom”, istaknuo je Sever, upozorivši kako je u Hrvatskoj kolektivnim ugovorom pokriveno oko 46 posto radnika, od toga u privatnom sektoru jedva 20.

 

Izvor: https://vlada.gov.hr/vijesti/gsv-teska-godina-u-kojoj-je-unaprijedjen-socijalni-dijalog-vlada-nastavlja-s-mjerama-potpore-gradjanima-i-gospodarstvu/37540

Fotografija : https://vlada.gov.hr/vijesti/gsv-teska-godina-u-kojoj-je-unaprijedjen-socijalni-dijalog-vlada-nastavlja-s-mjerama-potpore-gradjanima-i-gospodarstvu/37540

vrh stranice
vrh stranice